МИ МАЄМО ОДИН З НАЙНИЖЧИХ ВІДСОТКІВ ВИКОНАННЯ ДЕРЖАВНОГО ОБОРОННОГО ЗАМОВЛЕННЯ- 68%”

“Окрім керівництва ОПК та координації його діяльності ми маємо серйозну проблему у плануванні, формуванні і використанні державного оборонного замовлення. “ — про це заявив під час круглого столу УІБД генерал-полковник Ігор Колесник, Перший заступник начальника Генерального штабу ЗСУ у 2016-2019 р.р.

Генерал Колесник зазначив також, що наразі є розбіжності в поглядах Генерального штабу ЗСУ та Міністерства оборони. Цілком зрозуміло, що ГШ відповідає за сучасний, реальний стан збройних сил, тому пріоритет надається тому, що необхідно зараз ЗСУ для виконання бойових завдань, а от функція планування та розвитку має цілком лежати на Міністерстві оборони.

“Ми бачимо, що різні погляди ГШ та Міноборони призводять до конфліктних ситуацій та непорозумінь. Відповідно, страждають підприємства, бо щоразу державне оборонне замовлення переглядається . Ми маємо один з найнижчих відсотків виконання державного оборонного замовлення,- 68%. Зволікання в цьому році призведе до того, що ані ЗСУ, ані Міноборони не отримають того, що було заплановано. На даний час державне оборонне замовлення не затверджено. Незважаючи на те, що РНБО нібито погодила замовлення- вона не є остаточною інстанцією, яка його затверджує. “- заявив Ігор Колесник

Крім самого розвитку ОПК, серйозним фактором оборонного потенціалу є трансформація Збройних сил, реформування, у тому числі, і Міністерства оборони, і органів управління ЗСУ.

“Ми маємо завершений оборонний огляд, в якому визначена модель Збройних сил 2030. Вона, в цілому, відповідає візії, розробленій в ЗСУ. Але реалізація цих процесів не проходить належним чином. Прикладом є розділення головного квартино-експлуатаційного управління. Коли механічно розділили: низовий відділ – квартирно-експлуатаційне управління віддали ЗСУ, а територіальні і місцеві органи залишили у Міністерстві оборони. Тим самим зробили ще гірше: розірвали вертикаль управління під видом трансформації. Наслідки – втрата управління.”

“Реформування органів управління на стратегічному рівні…зараз панує ідея створення Апарату Головнокомандуючого Збройних сил. Хоча існує такий апарат, як Генеральний штаб. А створення Апарату призведе до пониження статусу Генерального штабу. “- також зазначив генерал Колесник.

 

Поделиться публикацией