МВС ВВАЖАЮТЬ КУПІВЛЮ ГЕЛІКОПТЕРІВ ВИГІДНОЮ, ЕКСПЕРТИ ВИСТУПАЮТЬ ПРОТИ

Угода про купівлю 55 гелікоптерів у Франції для МВФ є такою, що руйнує не тільки українське вертольотобудування, а й вітчизняну авіаційну промисловість в цілому. Так в інтерв’ю агентству «ОПК» прокоментував заяву МВФ про корисність даної угоди директор Центру досліджень  армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР)  Валентин Бадрак.

За його словами внаслідок угоди понад 50000 співробітників авіапрому залишаться без замовлень.

Він додав, що за суму понад 700 млн. євро можна було б замовити партію вітчизняних гелікоптерів та зробити замовлення на створення 3-4 літаків для Збройних сил України (ЗСУ).

До того ж на заяву МВФ відреагував посол України в США В. Чалий, який висловив здивування щодо масштабної закупівлі гелікоптерів у Франції, яку планує здійснити МВС.

«МВС України здивоване коментарем посла Україні у США В. Чалого щодо міжурядового цивільного контракту про створення системи авіаційної безпеки та цивільного захисту МВС у співпраці із французькою компанією Airbus Helicopters», — зазначив заступник міністра внутрішніх справ  С.Гончаров.

За його словами, відповідна угода схвалена президентом України, урядами України і Франції та ратифікована Верховною Радою.

 

«Окрім безпосередньої закупівлі Україною 55-ти вертольотів компанії Airbus Helicopters, за умовами контракту французька сторона готуватиме технічний персонал, навчатиме пілотів та створить новий сервісний центр для обслуговування авіапарку», — заявляють в МВС.

 

У міністерстві стверджують, що до цього в Україні не існувало єдиної служби, яка б комплексно, та оперативно здійснювала аеромедичну евакуацію, проводила рятувальні операції, підтримувала громадський порядок, охороняла державний кордон й пильнувала безпеку на дорогах.

 

За словами Гончарова, завдяки французьким гелікоптерам, МВС зможе евакуювати хворих та травмованих та осіб, які потрапили в надзвичайні ситуації у важкодоступних місцях.

 

«Ніщо не заважає українським дипломатам активізувати співпрацю саме у військовій сфері із нашими стратегічними партнерами, особливо таким надійним союзником як США. Але піддавати сумніву вже укладені двосторонні угоди із іншими країнами не є продуктивною позицію дипломата, а надто — коли це не є сферою його компетенції та відповідальності», — додав Сергій Гончаров.

 

Раніше посол України у Сполучених штатах Америки Валерій Чалий висловив здивування масштабною закупівлею гелікоптерів у Франції, яку планує здійснити МВС.

Поделиться публикацией