МАСШТАБНИЙ ВИТІК ДАНИХ МІНОБОРОНИ ПОЛЬЩІ ОХОПЛЮЄ ПОНАД 1,7 МЛН ПОЗИЦІЙ

Про це 18 січня написав у статті LB.UA фахівець Дипломатичної академії України імені Геннадія Удовенка при МЗС Станіслав Желіховський, зазначивши, що у мережу просочилася безпрецедентно велика за обсягами база даних польських військових, включно інформація про та винищувачі F-16. Деяка інформація є надзвичайно цінною для іноземних спецслужб. «Базу вже завантажили користувачі з понад десятка країн, зокрема з Росії та Китаю. Наразі військові Польщі шукають винних і оцінюють збитки».

В оприлюдненій інформації також можна дізнатися про ресурси та потреби окремих підрозділів з усієї території Республіки. До того ж розкритий архів повідомляє про комп’ютерне програмне забезпечення, яке використовується польською армією.

Усе це може бути безцінною інформацією для ворожих сил. Адже витік даних з армії дозволяє, перш за все, оцінити стан польських збройних сил – так, іноземні служби можуть визначити, якого обладнання у Польщі не вистачає, а яке перебуває в поганому технічному стані.

Ба більше, наявність повної ресурсної бази Війська Польського у іноземних сил створює проблеми для польської контррозвідки, оскільки витік даних допоможе недружнім державам ловити подвійних агентів.

Хай там як, цілком очевидно, що у Польщі на рівні найважливіших державних служб мають місце серйозні проблеми з кібербезпекою. Адже січневий витік військових даних був не першим випадком, коли важливі для Варшави дані вкинули у вільний Інтернет доступ, — зазначив автор статті.

Поделиться публикацией