ЛІТАК ІРАНСЬКОЇ КОМПАНІЇ ДОСТАВИВ ВАНТАЖ ДО МОСКВИ. ЙМОВІРНО ІРАН ПОЧАВ ПОСТАЧАННЯ БПЛА ДО РОСІЇ

28 липня у московському аеропорту «Шереметьєво» приземлився літак Boeing 747 іранської авіакомпанії Fars Air Qeshm. Це приватна компанія, яка здійснює пасажирські та вантажні перевезення.

Відомо про зв’язки Fars Air Qeshm з «Корпусом вартових ісламської революції». Повідомлялося, що літаки Fars Air Qeshm раніше використовувалися для доставки озброєнь або компонентів зброї для ліванської «Хізбалли».

Ізраїльський блогер «Абу Алі», який відстежує події на Близькому Сході, вважає, що до Москви літак Fars Air Qeshm міг доставити іранські безпілотники.

Офіційних коментарів із цього приводу не надходило.

В останні дні, після візиту президента РФ Володимира Путіна до Тегерану, фіксувалися ще кілька подібних рейсів з Ірану до столиці Росії. Експерти Conflict Intelligence Team (CIT) зазначають, що може справді йти про доставку БПЛА або про постачання деталей та обладнання для цивільних літаків (про досягнення такої угоди повідомлялося напередодні).

До сьогодні над територією України, де армія РФ веде війну з 24 лютого 2022 року, не було помічено та збито жодного БПЛА іранського виробництва.

Кілька тижнів тому помічник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив на брифінгу, що американське керівництво має інформацію про плани Ірану з передачі Росії сотень безпілотників, як розвідувальних, так і ударних. Салліван також повідомив, що владі США відомо, що Іран готовий навчати російських російських фахівців з управління цими БПЛА, причому процес навчання розпочнеться вже в липні. Джерело цієї інформації у заяві Саллівана вказано не було.

Зазначимо, що Іран протягом останніх десятиліть активно розвивав програму своєї безпілотної військової авіації, досягнувши на цьому напрямі певних успіхів. Іранські ударні БПЛА активно застосовуються єменськими хуситами та іншими озброєними угрупованнями, зокрема ліванською «Хізбаллою».

Росія наразі відчуває гострий дефіцит БПЛА у зоні бойових дій на території України. Відомо, що російськими військовими беруть участь навіть безпілотники МНС.

Влада Ізраїлю стурбована повідомленнями про військово-технічне співробітництво Ірану та Росії, у тому числі інформацією про швидкі поставки іранських БПЛА для армії РФ.

Як відомо, що російська армія активно застосовує (у тому числі в Україні) БПЛА «Форпост-Р», що є ліцензованою копією ізраїльського БПЛА Searcher MkII.

Поделиться публикацией