КРЕЙСЕР «УКРАЇНА» МОЖУТЬ ПЕРЕДАТИ БРАЗИЛІЇ

Недобудований ракетний крейсер проекту 1164 (шифр «Атлант») можуть передати Бразилії, повідомляє Ukrainian Military Pages. Це входить до офсетної частини пропозиції ДП «ДГЗІФ «УКРІНМАШ» на тендері з будівництва чотирьох корветів класу «Tamandaré» в інтересах ВМС Бразилії.

У разі укладення контракту, колишній крейсер «Україна» (ще раніше «Адмірал флоту Лобов»), який знаходиться в акваторії Миколаївського суднобудівного заводу, буде відновлений та демілітаризований в Україні, доставлений в Бразилію та модернізований фахівцями від української сторони згідно вимог та нового призначення корабля відповідно до рішення Командування ВМС Бразилії.

На території Бразилії ДП «Дослідно-проектний центр кораблебудування» розробить новий повний пакет проектно-конструкторської документації в якому будуть передбачені сучасні системи озброєння, навігації, зв’язку, управління та інше.

Варто зауважити, що крейсер зберігався відповідно до стандартів та процедур у прісній воді.

Наразі, у Ріо-де-Жанейро завершився черговий етап тендерного процесу — було прийнято та зареєстровано 9 техніко-комерційних пропозицій, які проходять оцінку на їх відповідність тендерним та іншим вимогам. Незабаром, 27 серпня, відбудеться оголошення «короткого списку» учасників тендеру.

Для участі в тендері ДГЗІФ «УКРІНМАШ», разом з THALLES та військовою верф’ю ВМС Бразилії (AMRJ) запропонували проект NAPIP – проект 58300 «Амазонія». За основу цього проекту було взято український проект 58250, який був доопрацьований ДП «Дослідно-проектний центр кораблебудування» (м. Миколаїв) відповідно до вимог Заявки на Пропозицію (RFP — Request for Proposal). Зокрема, були частково змінені та адаптовані засоби озброєння, навігації, окремі РЛС та засоби РЕБ виробництва провідних європейських розробників.

Україна пропонує збудувати всю серію з 4 кораблів на потужностях єдиної військової верфі ВМС Бразилії у м. Ріо-де-Жанейро (AMRJ), а також передати повний комплект проектно-конструкторської документації в інтелектуальну власність.

У рамках контракту пропонується також передати технології системи бойового управління «TACTICOS» – передової розробки від французької групи компаній THALLES.

Пакет пропозицій, крім вже згаданої передачі недобудованого крейсеру проекту 1164, включає також створення у Бразилії сервісного центру для обслуговування турбін Миколаївського ДП «Зоря-Машпроект», які можуть бути встановлені на корвети «Tamandaré» та передачу ВМС 5 плавучих доків водотоннажністю від 3500 до 25000 тон для обслуговування корветів та інших військових кораблів.

Поделиться публикацией