КРАЇНИ НАТО ПІДГОТУЮТЬ НОВУ ОБОРОННУ МОДЕЛЬ ДЛЯ СХІДНОГО ФЛАНГУ АЛЬЯНСУ

Країни НАТО підготують нову оборонну модель для східного флангу Альянсу, яку має бути затверджено на саміті в Мадриді.

Про це 17 червня ц.р. повідомив Укрінформ, посилаючись на заяву генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга за підсумками дводенної зустрічі Північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони.

«Нову модель сил, я впевнений… на саміті ми узгодимо. Не тільки модель, а й готовність союзників надати необхідні сили, щоб наповнити цю модель змістом, потужністю, військами», — сказав він.

Нова модель щодо сухопутних військ містить, за словами генсека НАТО, три елементи.

Перший — нарощення присутності бойових груп. Тільки за останні місяці на терені від країн Балтії до Чорного моря їх кількість було збільшено з чотирьох до восьми, зазначив Столтенберг. Зокрема, Франція очолила бойову групу в Румунії, «інші союзники теж активізувалися». Він уточнив, що союзники готові збільшити кількість військ з вищим рівнем командування й управління, аби поліпшити організацію отримання підкріплення.

Другий елемент — попереднє розміщення більшої кількості озброєння, «оскільки часто потрібен час для перевезення важких вантажів».

Третій елемент — попереднє закріплення військ за конкретними територіями. Вони тренуватимуться в тих регіонах, за які нестимуть відповідальність, пояснив генсек НАТО.

Він зазначив, що на передовій розміщатимуться не всі війська, а лише частина з них. Решта перебуватимуть у своїх країнах, але в разі потреби будуть готові до швидкого перекидання на східний фланг.

Поделиться публикацией