КОНЦЕПЦІЯ СТВОРЕННЯ ЄАСУ ЗАЛИШАЄТЬСЯ НЕ ЗАТВЕРДЖЕНОЮ КЕРІВНИЦТВОМ ЗСУ

До кінця поточного року очікувалось, що керівництво Збройних сил України затвердить концепцію створення єдиної автоматизованої системи управління (ЄАСУ) ЗСУ.

Водночас, як повідомили інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» в Генеральному штабі ЗСУ, концепція залишається незатвердженою. На думку представника ГШ ЗСУ, це фактично означає, що поки немає єдиного бачення розвитку ЄАСУ ЗСУ. Водночас, фахівець констатував, що ключова дослідно-конструкторська робота щодо створення ЄАСУ ЗСУ виконується згідно з графіком робіт.

Раніше повідомлялося про намір військових щодо прискорення робіт в даному напрямку, а в Генштабі навіть з’явилося окреме управління кількістю 47 фахівців, підпорядковане безпосередньо заступнику начальника Генштабу. Зокрема, зазначалося, що найактуальнішим питанням є визначення ступенів автоматизації в різних ланках управління, а також зведення поглядів розробників та замовника. Однак протягом останніх півтора місяці справа фактично не зрушилася з місця, констатує фахівець ГШ ЗСУ.

Як відомо, починаючи з 1992 року, НДУ ЗС України, установами НАН України та промисловості з тематики ЄАСУ ЗС виконувалося понад 100 НДР і понад 40 ДКР. Досвід проведення робіт засвідчив їх низьку ефективність. Так, лише близько 20% робіт дійшли до стадії виготовлення дослідних зразків, дослідної експлуатації та держвипробувань, а близько 80% з них не знайшли свого впровадження, тому були призупинені на різних етапах виконання роботи: ескізного та технічного проектування (40%), розробки конструкторської документації (40%). У військовому відомстві підрахували, що на АСУ ЗСУ було витрачено вже понад 700 млн грн.

На думку військових фахівців, на нинішньому етапі головне завдання щодо створення Єдиної автоматизованої системи управління Збройними силами України полягає у впровадженні сучасних інформаційних технологій в управління військами, бойовими засобами та зброєю. Усі складові ЄАСУ повинні проектуватися з урахуванням вимог інтегрованого інформаційного середовища – це принципова вимога, без реалізації якої робити з впровадження ЄАСУ ЗСУ не можуть бути ефективними.

Аналіз термінів і якості переозброєння українського війська свідчить про «вакуумний період до 2020 – 2022 рр. у сфері постачання озброєнь і військової техніки, які здатні стратегічно посилити оборонний потенціал України. При цьому створення та впровадження ЄАСУ ЗСУ, за оцінками військових експертів, здатне на 40% покращити реагування на військові атаки та підготуватися до реагування на потенційний наступ ворожих російських військ. А також дозволить суттєво знизити втрати особового складу ЗСУ під час зіткнень та вогневих атак українських підрозділів.

Поделиться публикацией