КЕРІВНИК ЦДАКР НАПОЛЯГАЄ НА НИЗЦІ ЗАХОДІВ У СФЕРІ РЕФОРМУВАННЯ ОПК

Воєнні та політичні виклики загрожують існуванню Україні та вимагають докорінної зміни зусиль влади у сфері посилення оборонного потенціалу.

Таку думку 26 грудня ц.р висловив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння( ЦДАКР) Валентин Бадрак в рамках проекту «Підсумки року» на прес-конференції «Оцінки та перспективи українського війська і оборонної промисловості».

Зокрема, експерт вважає, що для початку потрібен єдиний урядовий орган для формування державної оборонно-промислової політики — міністерство або агентство з профільним віце-прем’єром або навіть президентом на чолі.

«Такий орган дасть справедливу розв’язку цілого спектра завдань і спірних питань. Наприклад, які озброєння розробляти і випускати силами вітчизняного ОПК, які імпортувати, а які шляхом формування спільних виробництв з іноземними компаніями. А також за впровадження нових технологій, уніфікацію і сертифікацію озброєнь, ну, і звичайно, за впорядкування оборонних закупівель для всіх 16 вітчизняних замовників. Для його системної роботи і аналітичного супроводу логічним стало б створення науково-технічного комітету і інституту генеральних конструкторів», — пояснив він.

В. Бадрак додав, що одним з ключових питань на майбутнє — вирішення завдання фінансування розробок і впровадження нових оборонних технологій. У 2018 році в Україні був створений аналог управління перспективних дослідницьких проектів Міністерства оборони США, відомого як DARPA. Справу зроблено правильно, але ось система фінансування і відбору технологій поки туманна — тут важливо створити систему планування і прозорий механізм відбору перспективних технологій.

«Ще одне питання, що вимагає негайного вирішення — лібералізація зовнішньоекономічної діяльності для підприємств усіх форм власності. Старт цього процесу вже дано – є указ Президента України (№ 185/2018 від 26 червня 2018 роки), важливо втілити його в життя. Цей крок поряд з прийняттям Закону України про військово-технічне співробітництво створить умови для приходу в Україну іноземних компаній з новими технологіями. Оскільки дозволить їм у вільному режимі реалізовувати на ринках третіх держав оборонну продукцію, вироблену понад держоборонзамовлення. Вкрай важливо законодавчо заборонити дублюючий імпорт озброєнь, який може підірвати потенціал національного ОПК», — підсумував директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР).

 

 

 

Поделиться публикацией