З 30 КВІТНЯ НА ДОНБАСІ «РОЗПОЧНЕТЬСЯ» ОПЕРАЦІЯ ОБ’ЄДНАНИХ СИЛ — РОЗПОРЯДЖЕННЯ ПРЕЗИДЕНТА

З 30 квітня на Донбасі вступає в силу розпорядження президента України про особливий порядок в зоні бойових дій.

З початком Операції об’єднаних сил на Донбасі буде діяти особливий порядок, йдеться в тексті розпорядження про особливий порядок в зоні бойових дій.

У документі зазначається, що нові правила вступлять у силу 30 квітня. Зокрема, передбачається надання органам сектора безпеки і оборони, а також іншим держорганам спеціальних повноважень, необхідних для здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ в ОРДЛО.

У розпорядженні вказані населені пункти, які входять в так звану зону безпеки, прилеглу до району бойових дій: Виноградне, Курахово, Очеретяне, Розівка, Вовчеяровка, Біла Гора, Новоайдар, Садки, Макарівка, Простяне, уздовж адмінкордону Луганської та Харківської областей, Ольгівка, вздовж адмінкордону Донецької та Харківської областей, Знаменівка, уздовж адмінкордону Донецької та Дніпропетровської областей, Комішеваха, уздовж адмінкордону Донецької та Запорізької областей, Урзуф, уздовж морського узбережжя, Приморське.

У цій зоні за рішенням командувача Об’єднаних сил можуть створюватися райони обмеженого доступу і заборонені для доступу райони.

Потрапити в зону обмеженого доступу особи, які не залучені до проведення операції, зможуть тільки за рішенням командувача Об’єднаних сил, командирів оперативно-тактичних груп і відповідних начальників, до повноважень яких входить забезпечення і дотримання порядку перебування в районах проведення операції Об’єднаних сил.

Допуск в район забороненого доступу буде здійснюватися на підставі встановлених зразків перепусток, за рішенням командувача Об’єднаних сил. Допуск сторонніх осіб в такий район заборонений.

Районом бойових дій вважається район, охоплений бойовими діями уздовж лінії зіткнення, де підрозділи ЗСУ, інших військових формувань та правоохоронних органів виконують бойові завдання по недопущенню прориву противник вглиб території держави.

Документ також встановлює режими перебування в зоні безпеки на території Донбасу для осіб, які не були залучені до проведення операції: «зелений» (перебування та переміщення осіб не обмежена, за винятком районів забороненого і обмеженого доступу), «жовтий» (перебування та переміщення осіб здійснюється за наявності документів, проводиться особистий огляд громадян і речей, транспортних засобів, даний режим встановлюється на рубіжах ізоляції і районів обмеженого доступу), «червоний» (перебування осіб тимчасово обмежено, заборонено, пропускної громадян і посадових осіб здійснюється за наявності пропуску, транспортні засоби та громадяни на окремі ділянки місцевості та об’єкти не допускаються).

Відзначається, що відповідні режими можуть тимчасово вводитися в окремих районах, або в усій зоні безпеки за рішенням командувача Об’єднаних сил.

Підставою для допуску в район проведення операції Об’єднаних сил для осіб, які не були залучені до забезпечення нацбезпеки і оборони є: проживання в районі особи або його найближчих родичів (при наявності відповідних документів), розміщення в районі проведення операції місць поховання близьких родичів або членів сім’ї, смерть близьких родичів або членів сім’ї в районі проведення операції, наявність права власності на об’єкти нерухомості в районі проведення операції.

А також необхідність участі в забезпеченні національних інтересів України з метою мирного врегулювання конфлікту, або з гуманітарних питань, необхідність виконання дипломатичних або консульських функцій, в тому числі в рамках діяльності міжнародних організацій, членом яких є Україна (виключно за клопотанням або погодженням з МЗС України) , та ін.

Згідно з документом, військовослужбовці, правоохоронці та особи, визначені ст.8 закону «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей» мають ряд спеціальних повноважень.

Зокрема, вони можуть застосовувати в разі крайньої необхідності зброю і спецзасоби до осіб, які здійснили або здійснюють правопорушення або інші дії, що перешкоджають виконанню законних вимог учасників операції, або дії, пов’язані з несанкціонованою спробою проникнення в район операції.

Учасники операції також мають повноваження затримувати і доставляти осіб в органи Нацполіціі, перевіряти у громадян і посадових осіб документи, в разі їх відсутності — затримувати до встановлення особи, здійснювати огляд речей і транспортних засобів, тимчасово обмежувати або забороняти рух транспортних засобів і пішоходів на вулицях і дорогах, не допускати транспортні засоби та громадян на окремі ділянки місцевості та об’єкти.

А також входити в житлові та інші приміщення, на територію приміщень підприємств, установ та організацій, використовувати для службових цілей засоби зв’язку і транспортні засоби, що належать громадянам (за їх згодою), підприємствам, установам і організаціям, крім транспортних засобів дипломатичних, консульських та інших представництв іноземних держав і міжнародних організацій.

Раніше президент України Петро Порошенко заявив, що антитерористична операція на Донбасі переформатують в операцію Об’єднаних сил 30 квітня.

Президент також сказав, що це кардинально змінює операцію управління військовою структурою. Сьогодні Антитерористична операція знаходиться під керівництвом Служби безпеки України у взаємодії з Нацполіціей і Збройними силами України.

Поделиться публикацией