З ГАРАНТАМИ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ МАЄ БУТИ УКЛАДЕНИЙ ОКРЕМИЙ ДОГОВІР – ЦДАКР

З кожним гарантом безпеки України має бути укладений окремий договір.

Про це зробив заяву Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР), коментуючи указ Президента України Володимира Зеленського про склад делегації, яка працюватиме на переговорах із Росією щодо проекту договору про гарантії безпеки для України (документ з’явився на сайті глави держави 4 квітня).

 

«Добре, якщо проект договору, який підготувала українська сторона, був попередньо погоджений з потенційними країнами-гарантами безпеки України. При цьому, важливим та логічним було б укладання не тільки загального окремого  договору щодо гарантій безпеки України з країнами-гарантами – це має бути інший договір, ніж із країною-агресором. Крім того, такий договір мав би містити загальну для усіх гарантів частину щодо відстоювання національних інтересів України, а також окремі додатки у вигляді угод із кожним гарантом окремо, в яких  конкретизуються ймовірні дії кожного з гарантів у випадку порушення Росією взятих нею зобов’язань: у політичній, економічній, військовій, кібернетичній, фінансовій, гуманітарній, дипломатичній тощо сферах». – Так вважають в аналітичному Центрі досліджень армії, конверсії та роззброєння.

В ЦДАКР наполягають, що це пропозиція щодо загального підходу до створення механізму гарантій. Не можуть бути єдиними зміст та механізми забезпечення гарантій від агресора та партнерів. Тим більше, агресор не має права впливати на зміст та механізми реалізації зобов’язань партнерів» — наголошують в ЦДАКР.

 

Президент України Володимир Зеленський підписав указ, який передбачає створення делегації України «для участі у переговорах із Російською Федерацією щодо підготовки та погодження проекту договору про гарантії безпеки України».

До складу делегації увійшли:

Давид Арахамія, народний депутат, голова фракції «Слуга народу» – голова делегації

Андрій Костін, народний депутат від «Слуги народу»

Дмитро Лубинець, народний депутат, гурт «За майбутнє»

Денис Малюска, міністр юстиції

Михайло Подоляк, радник голови Офісу президента

Олексій Рєзніков, міністр оборони

Микола Точицький, заступник міністра закордонних справ

Рустем Умеров, народний депутат від «Голосу»

Олександр Малиновський, юрист-міжнародник, експерт делегації

Олександр Чалий, надзвичайний та повноважний посол України, експерт делегації

Указом Зеленський дозволив голові делегації за погодженням з міністром закордонних справ змінювати склад делегації та залучати до її роботи працівників державних органів, підприємств та організацій.

Президент також затвердив секретні директиви делегації для участі у переговорах із Росією.

Під час «Стамбульського раунду» переговорів між Україною та Росією про закінчення війни українська делегація озвучила своє бачення нової системи гарантій безпеки для України: вона схожа на 5 статтю НАТО та побудована так, щоб «не повторилася помилка Будапештського меморандуму», повідомив Давид Арахамія.

Серед гарантів своєї безпеки Україна, як заявив Арахамія, бачить насамперед країни Ради безпеки ООН (зокрема Британію, США, Китай, Францію, Туреччину, Німеччину, Канаду, Італію, Польщу, Ізраїль).

Поделиться публикацией