ЗС РФ ОТРИМАЮТЬ МТ-ЛБ З МОТОРОМ КАМАЗ ЗАМІСТЬ «АРМАТИ»

Замість розрекламованої “Армати” збройні сили РФ отримають МТ-ЛБ з мотором КамАЗ. Таку інформацію оприлюднив Військовий навігатор України 15 травня ц.р.

Багатоцільовий транспортер легкий броньований (МТ-ЛБ) вже понад півстоліття залишається “автоматом Калашникова” в світі бронетехніки. Дешева і безвідмовна “мотолига” з 1960-х служить незмінною робочою конячкою армій понад двадцяти держав.

Підготовлена ​​в рамках держоборонзамовлення РФ модернізація легендарного плаваючого бронетранспортера МТ-ЛБ полегшить його на 800 кілограмів, що дозволить встановити додаткову броню, повідомив представник заводу “Ремдизель”.

“У рамках державного оборонного замовлення” Ремдизель “проводить модернізацію МТ-ЛБ з метою підвищення потужності і керованості машини, а також зниження ваги насамперед за рахунок установки нового двигуна КамАЗ-740.50. Потужність збільшується до 360 кінських сил, а загальна вага бронетранспортера знизиться на 500 кілограмів “, – сказав представник підприємства.

Крім того, встановлена ​​гідромеханічна коробка повороту дозволить повертати машину на всіх передачах з керованим радіусом повороту.

“Також модернізація передбачає зниження ваги гусениць: за рахунок установки гусениць з закритим шарніром досягається зниження ваги ще на 300 кілограмів. У результаті загальна маса машини впаде на 800 кілограмів. Це дозволяє поставити додаткову броню і захистити машину”, – розповіли на заводі.

МТ-ЛБ (багатоцільовий тягач легкий, броньований) широко застосовувався за радянських часів як бронетранспортер в мотострілкових підрозділах, як санітарно-евакуаційна машина, як тягач протитанкових гармат Т-12 і МТ-12 “Рапіра”, а також в якості самохідного міномета і зенітної самохідної установки. МТ-ЛБ активно брав участь в боях в Афганістані, а також у військових конфліктах в країнах колишнього СРСР. МТ-ЛБ є плаваючою машиною, його рух на воді здійснюється за рахунок перемотування гусениць. Транспортно-вантажне відділення знаходиться в задній частині машини і дозволяє перевозити до 2,5 тонни вантажу або до 11 чоловік десанту. На базі МТ-ЛБ розроблено ціле сімейство бойових машин.

Інше питання, що “мотолигу” для Росії виробляли в Харкові. Крім модернізованого всюдихода від “Ремдизель” Міноборони розгляне і інші схожі за характеристиками бронетранспортери, здатні замінити у військах харківську техніку.

Що ж до розркламованого російською пропагандою новітнього танка Т-14 «Армата», то його перспективи залишаються туманними. У вересні 2015 року оголошувалися плани виготовити 2300 одиниць танку до 2020—2025 року. У вересні 2016 було оголошено, що до 2019 року у війська буде поставлено 70 серійно виготовлених танків. На військовому форумі Армія-2017 вже було оголошено про постачання 100 танків до 2020 року. На сьогоднішній день танк не надійшов на озброєння, бо не пройшов державні випробування.

Поделиться публикацией