ЗС ПОЛЬЩІ: СТАВКИ НА СУЧАСНУ ЗБРОЮ, ЗБІЛЬШЕННЯ ЧИСЕЛЬНОСТІ ЗС ТА ПІДГОТОВКУ РЕЗЕРВУ

Начальник польського Генштабу генерал Раймунд Анджейчак заявив газеті Rzeczpospolita, що в цьому році на військові навчання будуть покликані 50000 резервістів. За словами генерала, в 2020 році одним із пріоритетів Генштабу стане підготовка резервів.

Свій аналіз ЗС Польщі оприлюднив 5 березня topwar.ru.

Цифра, названа генералом Анджейчаком, набагато більше залучення резервістів на військові навчання у 2019 р., коли закликалося близько 39 тисяч осіб. Цікаво, що в нині групу резервістів увійдуть медики, юристи, фінансисти, оператори інженерного обладнання, водії, кухарі і навіть священики.

Другим важливим компонентом зміцнення регіональних позицій Польщі стало будівництво сучасних збройних сил. У постсоціалістичне час польська еліта досягла консенсусу, що країні досить приблизно 100 тисяч військовослужбовців (в армії ПНР було 450 тис. чол).

До приходу до влади правоконсерваторов Військо Польське нараховувало 95 тисяч військовослужбовців. Для нових політичних амбіцій цих сил було явно недостатньо. Нова влада поставила завдання збільшити чисельність збройних сил до 200 тис. осіб.

Під ці цілі було потрібно більше коштів, ніж мало польське військове відомство. Тоді з’явилася діюча понині оборонна політика Польщі, яка включає в себе збільшення бюджету міноборони і чисельності Війська Польського, створення територіальних добровільних воєнізованих формувань і підготовку якісного армійського резерву.

Вже є результати. Військовий бюджет підріс до 50 млрд. Злотих (13,1 млрд. доларів США). У строю Війська Польського 128 тис. чол. (порівняйте з перенавчати в 2020 р. резервом), добровільні формування налічують зараз близько 20 тис. осіб.

У сухопутному арсеналі Війська Польського 900 танків (четвертий парк в країнах НАТО — після США, Туреччини та Греції), 90 бойових вертольотів і майже 80 літаків, більшість з яких — американські F-16. Варшава активно дооснащать свою армію. Вона вже домовилася з Вашингтоном про покупку за 6,5 млрд. дол. 32 винищувачів F-35.

Нині міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак так малює перспективи свого відомства. Зростання військового бюджету до 2030 року до надійде на 117,2 млрд. злотих (32 млрд. дол.), чисельності збройних сил — до 200 тис. чол., формувань «ополченців» — до 53 тис. добровольців (до 2024 р.).

Поделиться публикацией