ЗС ПОЛЬЩІ ОТРИМАЛИ НОВІ САМОХІДНІ МІНОМЕТИ RAK, ВИПРОБУВАННЯ УКРАЇНСЬКОГО АНАЛОГУ ЗАХЛИНУЛОСЯ

Компанія Huta Stalowa Wola (HSW) передала польській армії черговий, вже десятий ротний комплект 120-мм самохідних автоматичних мінометів M120K Rak. Як повідомив портал ukrmilitary.com, вісім мінометів і чотири командирські машини передані 21-й Підгальській стрілецькій бригаді. Загалом, наразі у ЗС Польщі 80 мінометів M120K Rak, що перебувають на озброєнні бригад, які вже оснащені БТР Rosomak, ще два у Навчальному центрі артилерії та озброєння (м Торунь), а також трохи більше 40 командирських машин.

Між іншим, в Україні міномет нової конструкції МП-120 вже успішно пройшов державні випробування. Його розробили на конструкторсько-виробничому підприємстві «Українська бронетехніка» МП-120 входить до складу мобільного мінометного комплексу «Смерека» калібру 120 мм з автоматичною системою цілевказання та наведення, який КВП «Українська бронетехніка» розробило на базі власного бронеавтомобілю «Варта» (MRAP, 4х4). Цю дослідно-конструкторську роботу замовило Міноборони України.

Однак, із подальшим просуванням мобільного мінометного комплексу «Смерека» не складається.

Як повідомив в інтерв’ю ІА «ОПК» голова Національної асоціації оборонної промисловості України NAUDI Андрій Сенченко, всупереч спільному рішенню, яке регулює всі взаємини Міноборони України і підприємства-розробника «Смереки», замовник відмовився виділяти боєприпаси для проведення фінальних випробувань і запропонував підприємству придбати їх «на ринку». Таким чином заблоковано завершення випробувань, постановка на озброєння і надходження у війська гостро необхідної системи.

На переконання А.Сенченка, Міноборони необхідно істотно оптимізувати внутрішні процедури. Повинна бути жорстка регламентація термінів проходження будь-якого документа. Є сотні випадків, коли на звернення виробників щодо принципово важливих питань у військовому відомстві просто не відповідають, коли не хочуть ухвалювати жодного рішення.

Поделиться публикацией