ЗЕЛЕНСЬКИЙ ПРИЗНАЧИВ ГОЛОВНОКОМАНДУВАЧЕМ ЗСУ ХОМЧАКА ТА ПІДПОРЯДКУВАВ ЙОМУ ГЕНШТАБ

Президент Володимир Зеленський вніс зміни до положення про Генштаб Збройних сил України, згідно з якими начальник Генштабу підпорядковується Головнокомандувачу ЗСУ.

 

Про це йдеться в указі президента від 27 березня.

 

Як повідомила Українська правда 28 березня, Генштаб ЗСУ також здійснюватиме розроблення Стратегічного плану застосування Збройних Сил, інших складових сил оборони з відсічі збройній агресії і подає його на розгляд Головнокомандувачу ЗСУ разом із проектом відповідного спільного наказу міністра оборони та Головнокомандувача ЗСУ. Штат Генерального штабу затверджує Головнокомандувач Збройних Сил.

 

Іншим указом Зеленський визначив повноваження Головнокомандувача Збройних Сил. Зокрема, він здійснює безпосереднє військове керівництво Збройними Силами України; організовує контроль стану забезпечення Збройних Сил України військовою технікою, озброєнням та іншими майном і ресурсами; звітує перед президентом та міністром оборони з питань досягнення воєнно-стратегічних цілей у сфері оборони військовими силами і засобами, а також підтримання спроможностей цих сил і засобів до застосування.

 

27 березня своїми указами Зеленський розділив посади головнокомандувача Збройних сил України та начальника Генерального штабу.

 

Президент звільнив Руслана Хомчака з посади начальника Генерального штабу — головнокомандувача Збройних сил України, а іншим указом призначив Хомчака на посаду головнокомандувача ЗСУ. Ще одним указом президент призначив Сергія Корнійчука начальником Генштабу ЗСУ.

 

4 березня Верховна Рада внесла зміни до перехідних положень закону «Про національну безпеку», згідно з якими розділення посад головнокомандувача Збройних сил України та начальника Генерального штабу ЗСУ набуває чинності вже 27 березня.

Новий міністр оборони Андрій Таран, призначений 4 березня, є активним прихильником зміни структури воєнного керівництва країни, зокрема – відокремлення посади начальника Генерального штабу від посади головнокомандувача ЗСУ.

 

Також згідно з Указом глави держави Командувачем Об’єднаних сил Збройних Сил України призначено генерал-лейтенанта Сергія Наєва.

Поделиться публикацией