ЗЕЛЕНСЬКИЙ ВІДКИНУВ МОЖЛИВІСТЬ ПРЯМИХ ПЕРЕГОВОРІВ ІЗ БОЙОВИКАМИ ОРДЛО

В ході візиту в Париж і зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном президент України Володимир Зеленський підкреслив, що Україна не збирається йти на прямі переговори з підконтрольними Росії бойовиками ОРДЛО. При цьому глава держави вказав на готовність продовжувати участь у роботі Тристоронньої контактної групи в Мінську, передала «Українська правда».

У ході брифінгу в Єлисейському палаці у понеділок, 17 червня, перекладачка заявила від імені Макрона наступне: «Зеленський дав знаки зі свого боку, що він готовий йти на припинення вогню, готовий до діалогу з сепаратистами».

Однак український президент спростував ці слова.

«Ми не готові до діалогу з сепаратистами, саме так я почув переклад. Ми готові діяти в мінському форматі. Ми готові в мінському форматі продовжувати стосунки. Ми готові припинити вогонь», — пояснив Зеленський.

Президент України Володимир Зеленський у ході зустрічі з президентом із президентом Франції Еммануелем Макроном заявив, що для завершення війни в Донбасі до миру повинна прагнути не тільки Україна, але і Росія.

«Ми хочемо завершити війну. Але для цього обидві сторони мають хотіти: і Росія, і Україна мають хотіти завершити війну, а не тільки Україна», — заявив Зеленський на брифінгу в Єлисейському палаці у понеділок, 17 червня.

Президент України висловив надію на відновлення консультацій Тристоронньої контактної групи в Мінську і переговорів у «нормандському форматі».

Першочерговими завданнями Зеленський назвав стійке припинення вогню в зоні бойових дій, а також обмін утримуваними особами. Глава держави вказав на необхідність звільнення не тільки заручників ОРДЛО, але і українських політв’язнів і військовополонених моряків, яких утримують у РФ.

Як повідомлялося, на засіданні ТКГ в Мінську 5 червня сторони домовилися про розведенні сил і засобів у Станиці Луганській з 10 червня, а також обговорити 19 червня чергове угоду про припинення вогню.

Другий президент України Леонід Кучма, котрий повторно очолив групу українських переговорників, озвучив пропозицію зняття введеної в 2017 році економічної блокади ОРДЛО.

П’ятий президент України Петро Порошенко зажадав від чинного глави держави Володимира Зеленського роз’яснення позиції щодо зняття блокади і застеріг його від зради національних інтересів.

Генпрокурор Юрій Луценко підкреслив, що одностороннє зняття блокади українською стороною кваліфікуватиметься як фінансування тероризму.

Поделиться публикацией