ЗВЕРНЕННЯ ЛІГИ ОБОРОННИХ ПІДПРИЄМСТВ СТОСОВНО ЦІНОУТВОРЕННЯ НА ПРОДУКЦІЮ ПРИВАТНИХ ВИРОБНИКІВ РОЗГЛЯНЕ МІЖВІДОМЧА КОМІСІЯ ПРИ РНБОУ

Осучаснення українського законодавства в сфері ОПК, корекція нормативно-правової бази, яка регулює відносини між державою та виробниками озброєння та військової техніки, по суті, є головною темою засідання Міжвідомчої комісії з питань оборонно-промислового комплексу при Раді національної безпеки і оборони України (РНБО), запланованого на 22 червня ц.р.. Про це інформаційному агентству «ОПК» повідомили в Лізі.

В об’єднанні приваних оборонних підприємств поінформували, що на порядку денному Комісії звернення Ліги оборонних підприємств України стосовно проблемних питань ціноутворення на оборонну продукцію та необхідності його реформування відповідно до сучасних вимог розглядатиметься першим пунктом, що свідчить про збільшення уваги влади до приватного сектору оборонної промисловості.

Крім того на цьому засіданні комісія планує розглянути пропозиції Міністерства оборони України (МОУ) щодо укладання договорів на постачання продукції для потреб Збройних сил України (ЗСУ) за імпортом із використанням механізму несистемних брокерських послуг, питання  удосконалення нормативно-правової бази формування страхового фонду документації на виробництво ОВТ, на продукцію оборонного та мобілізаційного призначення, створення випробувальних (сертифікаційних) центрів з оцінки відповідальності продукції і послуг військового та подвійного призначення.

Крім того, як повідомило ІА «ОПК» джерело в оборонпромі, міжвідомча комісія також проаналізує хід підготовки законопроекту щодо особливостей діяльності у сфері розроблення та виробництва військової техніки, який має бути напрацьований і поданий на розгляд Верховної Ради України на виконання рішення РНБО «Про заходи з розвитку оборонно-промислового комплексу».

Зокрема у контексті роботи над проектом закону Мінекономрозвітку спільно із Міноборони мають надати свої висновки відносно пропозиції Національного інституту стратегічних досліджень щодо доцільності при закупівлі озброєння та військової техніки впровадження контрактів повного життєвого циклу, при якому підприємство-виробник продукції забезпечує повний технічний супровід протягом усього періоду експлуатації ОВТ.

Як повідомляло інформагентство «ОПК» у редакційному матеріалі Наша «оборонка» потребує осучаснення, Ліга оборонних підприємств подала свої пропозиції до законопроектів про створення військової техніки та озброєння й про військово-технічне співробітництво. Під час круглого столу «Переозброєння української армії. Проблеми і шляхи їх подолання» представники Ліги вкотре наголосили, що виступають за послідовну зміну, за модернізацію нормативно-правової бази, за створення нових правил існування та співробітництва між державним та приватним сектором ОПК. У тому числі йшлося про удосконалення підходів у формуванні цін,бо вони нині не стимулюють розвитку приватних оборонних підприємств. Зокрема згадували підписані керівником військового відомства методичні рекомендації, які обмежують прибуток приватників при закупівлі комплектуючих до 1%  і по роботах — до 20%. «Скільки ми не намагались довести військовому керівництву, що така ситуація нищить оборонний бізнес у нашій країні, на жаль, поки що нас не почули», — констатували  у Лізі.

ІА «ОПК»

 

 

Поделиться публикацией
-->