ЗА 5 РОКІВ ЗСУ ОТРИМАЛИ ПОНАД 50 НОВИХ ТА МОДЕРНІЗОВАНИХ РЛС (ВІДЕО)

Про це повідомляє Defense Express з посиланням на видання «Народна армія».

Водночас, варто відзначити, що з 1991-го по 2014 рік РТВ отримали всього вісім одиниць нових зразків РТВ. Що наочно показує сучасні темпи переозброєння радіотехнічних військ.

Наразі в Україні існує замкнутий цикл виробництва цілої низки новітніх вітчизняних зразків радіолокаційної техніки. Серед них — мобільний 3D-радіолокатор 79К6 «Пелікан», мобільний трикоординатний радіолокатор кругового огляду 35Д6М, високомобільний радар кругового огляду П-18 «Малахіт» тощо. Всю цю розроблену та створену вітчизняними фахівцями техніку не тільки активно постачають українському війську, вона має попит і на світовому ринку озброєння.

 

181206 rtw 2

Мобільний трикоординатний радіолокатор кругового огляду 35Д6М сантиметрового діапазону хвиль виробництва НВК «Іскра»

Проте РТВ нарощують бойові спроможності не тільки через отримання на озброєння нових РЛС, а й шляхом модернізації техніки радянського виробництва. Зокрема чи не найпоширеніші у військах станції 19Ж6 модернізують до рівня 35Д6М. До того ж цей процес іде досить швидким темпом: щороку війська посилюють двадцятьма модернізованими зразками. Тому відсоткове співвідношення нової, модернізованої та старої техніки з невідпрацьованим ресурсом близьке до рівня радіотехнічних військ провідних країн світу.

 

181206 rtw 3

Високомобільний радар кругового огляду «Малахіт» метрового діапазону хвиль виробництва «Укрспецтехніка»

Варто зазначити, що з початком окупації Криму та бойових дій на Донбасі довелося терміново перекидати підрозділи протиповітряної оборони до південних та східних рубежів. За цей час проведено колосальну роботу: передислоковано значну кількість підрозділів РТВ, облаштовано нові позиції та місця розташування особового складу, налагоджено логістику. Радіотехнічні підрозділи, що контролюють повітряний простір на східному напрямку (переважно це окремі радіолокаційні взводи та роти), отримали значний технічний потенціал для нарощення системи радіолокаційної розвідки та радіолокаційного поля.

 

181206 rtw 1

Мобільний 3D-радіолокатор 79К6 «Пелікан» сантиметрового діапазону хвиль виробництва НВК «Іскра»

Саме локаторники спільно з іншими родами військ виявляють російські «Орлани» та інші ворожі БПЛА, а підрозділи зенітних ракетних військ ефективно їх знищують. Тож у Командуванні Повітряних Сил запевняють, якщо у Кремлі й наважаться на повномасштабне повітряне вторгнення, заскочити зненацька не вийде. У нас є достатньо засобів, щоб подібні загрози виявляти заздалегідь.

Про сьогодення та перспективи розвитку РТВ розповів начальник радіотехнічних військ Повітряних Сил ЗС України генерал-майор Сергій Вишневський.

 

 

Поделиться публикацией