ЗАКОНОПРОЄКТ №3553, ЯКИЙ СТОСУЄТЬСЯ МОБІЛІЗАЦІЇ РЕЗЕРВІСТІВ, ДІЯТИМЕ ЛИШЕ У ОСОБЛИВИЙ ПЕРІОД – ПРЕДСТАВНИК МІНОБОРОНИ

Проєкт закону №3553 лише в особливий період і призначений для того, щоб здійснювати мобілізацію резервістів.

Про це в інтерв’ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» повідомив начальник відділу Служби військ в резерві Міністерства оборони України полковник Олександр Архіпов.

Зокрема, представник Міноборони зазначив про те, що головним моментом такого законопроєкту є  можливість здійснити мобілізацію резервістів для забезпечення підготовленим особовим складом одного чи декількох загрозливих напрямків і здійснити мобілізацію безвідносно від можливих ризиків, які можуть виникнути при ратифікації указу Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України. Зокрема, йдеться про можливе затягування або навіть блокування цього питання у парламенті.

О. Архіпов зазначив, що у такий спосіб можна «виграти 2-3 доби», які можуть бути використані для підготовки парламента щодо ратифікації указу Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України, який стосуватиметься загальної мобілізації. У такий спосіб, на його думку, можна буде залучити необхідну кількість резервістів, які одразу комплектуватимуть ті військові структури, що можуть діяти на загрозливих напрямках.

При цьому співбесідник наголосив, що усі права резервістів у випадку мобілізації повністю зберігаються за ними як для мобілізованих осіб. Йдеться зокрема про збереження заробітної плати, місця роботи, а у випадку мобілізації ФОП — такі підприємці звільняються від податків.

Також він додав, що в рамках законопроєкту військомати будуть трансформовано в територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.
«Вже 111 таких трансформованих військоматів було експериментально трансформовано за рішенням ще колишнього міністра оборони Степана Полторака», — заявив співбесідник.

Крім того, О. Архіпов заявив, що проєкт закону дозволить завершити автоматизацію облік усіх осіб, які можуть бути призвані на військову службу. На сьогоднішній день вже наповнено 33% загальної державної бази даних. Він додав, що проєкт закону №3553 було розроблено юристами ОПУ у тісній співпраці з Міноборони України.

 

 

Поделиться публикацией