ЗАВЕРШЕННЯ ВИРОБНИЦТВА УКРАЇНСЬКОГО КОРВЕТА «ВОЛОДИМИР ВЕЛИКИЙ» ДОРІВНЮЄ БУДІВНИЦТВУ 266 КМ АВТОШЛЯХУ – ДИРЕКТОР НВК «КЛІВЕР»

«На завершення виробництва корвета «Володимир Великий», який будується в Україні з 2011 року, потрібно близько 8 млрд грн, – каже директорка приватної Науково-виробничої корпорації «Клівер» Оксана Врублевська, — і ця сума дорівнює будівництву 266 км автошляху. Автошляхи, звісно, важливі, але нам потрібно вирішити, чи є ми морською державою, яка могла б дозволити собі, щоб її бойові кораблі могли завітати, скажімо, у порти Ізраїлю чи Сполучених Штатів».

Цитату публікує 25 листопада lb.ua у статті про вивчення доцільності будівництва корвету.

Директорка приватної Науково-виробничої корпорації «Клівер» додала своє суто технологічне пояснення: «Стратегія Військово-морських сил Збройних сил України 2035» передбачає на другому етапі – впродовж 2025-2030 років – відновлення і розвиток спроможності до захисту національних інтересів України на морі в межах виключно (морської) економічної зони України до 200 морських миль від узбережжя. За тактико-технічними характеристиками, морехідністю та автономністю, виконання цих завдань можна забезпечити кораблями класу «корвет». Якщо перший корвет не буде збудовано протягом першого етапу, тобто до 2025 року, виконання завдань другого етапу стає автоматично неможливим. Одним із важливих аргументів на користь будівництва корвета є забезпечення подальшої уніфікації корабельних платформ, озброєння і систем. Серед іншого, в рамках створення корвета розробляється 29 нових вітчизняних зразків комплектуючого обладнання. Вони повинні стати основою для модернізації фрегата «Гетьман Сагайдачний» і створення нових платформ і проєктів, у тому числі ракетних катерів, протикорабельного ракетного комплексу «Нептун» у корабельному варіанті тощо».

Поделиться публикацией