ЕФІОПСЬКИЙ ПРОЕКТ МОДЕРНІЗАЦІЇЇ ЗРК С-125 «ПЕЧОРА» — РІШЕННЯ ДЛЯ СТВОРЕННЯ ВІТЧИЗНЯНОГО ЗРК СЕРЕДНЬОЇ ДАЛЬНОСТІ – ЕКСПЕРТИ

Глибока модернізація ЗРК С-125 «Печора», що виконується в рамках контракту на побудову системи ППО Ефіопії з опорою на РЛС 36Д6 і П-18МЕ1, П-18МЕ2 українського виробництва і ЗРК С-125, може дати серйозний імпульс власне українським розробкам. Саме на ефіопському проекті відточувалися всі ключові рішення, необхідні для створення вітчизняного ЗРК середньої дальності.

Про це 2 жовтня ц.р. в статті для газети «День» написали директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак та директор інформаційно-консалтингової компанії Сергій Згурець.

Зокрема, експерти повідомили, що вигляд і можливості будь-якого зенітного ракетного комплексу визначаються двома ключовими речами — це сама ракета й контур управління цією ракетою.

«Своя ракета і свій контур управління ракетою — це «аз» і «буки» керованого озброєння. Без цього все інше — просто білий шум. Якщо все дуже спростити, то під словом «контур» ховаються апаратні й програмні засоби, алгоритми, за якими розраховується траєкторія польоту ракети до повітряної мети, спираючись на технічні можливості самого засобу ураження й зовнішні умови, що перебувають у постійній динаміці», — додали вони.

До того ж в статті повідомляється, що контур управління — це, власне, «мізки» комплексу, які повинні швидко й оптимально вирішувати бойові завдання.

«Але спочатку ці «мізки» слід навчити, подолавши заради цього досить довгий шлях проб і помилок. У цьому процесі досвід минулого дозволяє мінімізувати ризики хибних дій, але не може бути стовідсотковою гарантією. Лише практичні випробування і бойове використання визначають реальні можливості того чи іншого зразка озброєння або правильність прийнятого рішення», — вважають експерти.

Підбиваючи підсумки В. Бадрак і С. Згурець пояснили, що саме у цьому контексті вкрай важливим є перебіг і результат робіт українських компаній, включених у виконання ефіопському контракту. Оскільки де-факто під час цього проекту якраз і відпрацьовується тандем нової ракети й контура управління. Причому цей контур управління за своєю суттю буде адаптивним для використання як у ЗРК з модернізованою ракетою, так і в інших вітчизняних розробках нових перспективних ЗРК з ракетами більшого радіусу дії.

Поделиться публикацией