ЕКСПЕРТ: «ПАЛЯНИЦЯ» — ЦЕ КРИЛАТА РАКЕТА ВАРТІСТЮ 160 ТИСЯЧ ДОЛАРІВ

Президент Володимир Зеленський розповів, що 24 серпня, на День Незалежності, Україна вперше застосувала нову вітчизняну розробку — ракету-дрон «Паляниця». Та офіцер ЗСУ та експерт в галузі БАК Юрій Касьянов на своїй сторінці у Facebook наголосив, що такого озброєння не існує і ніколи не існувало, а те, що винайшли в нашій країні — не що інше, як крилата ракета.

Такі ракети, якщо порівнювати їх з дронами-камікадзе, мають високу швидкість, супротивник може не встигнути вжити заходів протидії. Також вони можуть нести більш потужну бойову частину, їх складніше збити, а кулеметні ловці БПЛА у такому випадку є малоефективними.

До недоліків Касьянов відніс те, що цю ракету можна ліквідувати зенітною ракетою з тепловою головкою наведення, а також складність конструкції та вартість. За даними очільника Мінцифри Михайла Федорова, ціна «Паляниці» становить менш як 1 млн доларів. Та Касьянов називає не просто меншу, а в рази меншу вартість — 160 тисяч доларів. Він пояснив, як дійшов такого висновку:

вартість електроніки — від 3 тисяч доларів у бюджетному варіанті до 50 тисяч доларів з CRPA-антеною, резервуванням, супутниковим модемом, та модулем оптичної навігації;

планер-фюзеляж, крила, оперення — 3-10 тисяч доларів, залежно від конструкції та застосовуваних технологій;

турбореактивний двигун — найдорожча деталь — із тягою близько 100 кг можна купити на AliExpress за 50-70 тисяч доларів.

«Накинемо ще тисяч двадцять на вартість робіт, оренду приміщень, компенсацію вартості розробки і приплюсуємо законні 25% прибутковості, встановлені державою», — підсумував Касьянов, додаючи, що в кінцевому результаті виходить 160 тисяч доларів.

Поделиться публикацией