ЕКСПЕРТ ОЦІНИВ ПОТЕНЦІАЛ ОПК США У ВИРОБНИЦТВІ РАКЕТ ТА СНАРЯДІВ

Пентагон оприлюднив дані, які стосуються темпів виготовлення значної кількості озброєнь у порівнянні з 2022 роком і у 2024-му американської оборонної промисловості. Ці дані є на сайті міноборони США. Згадаю лише про декілька речей, які цікаві з погляду наших потреб і потреб американської армії.
Зокрема, йдеться про ракети GMLRS до HIMARS. Станом на кінець літа 2024 року їх уже щомісячно виробляють у кількості 1167 одиниць, а це на 40% більше, ніж було у 2022 році. Пускових до HIMARS роблять 8 на місяць, раніше робили 6. Знаємо, що зараз є суттєвий попит і на HIMARS, і на ці снаряди в низці країн, окрім самої України.
Про це у своїй колонці на телеканалі Еспресо написав директор Інформаційно-консалтингової компанії Defense Express, ведучий ТК Еспресо Сергій Згурець.
Військовий експерт також відзначив інше повідомлення Пентагону – що з 2022 року по 2024 рік вдвічі зросло виробництво зенітних ракет до Patriot, які зможуть перехоплювати балістичні цілі. Але виготовлення цих ракет на місяць становить 42 ракети. Це не дуже багато, особливо з огляду на ефективність і інтенсивність використання таких ракет, зокрема Україною. Так само є значні замовлення в інших країнах на ці зразки протиракетного озброєння.
Найактуальнішим є виробництво боєприпасів калібру 155 мм. Відповідно до звіту Пентагону, США зараз виробляють на місяць 40 тис. артснарядів калібру 155 мм. У порівнянні з показником 2022 року зростання становить 178 %, тому що тоді американці виробляли лише 14,5 тис. снарядів на місяць.
Але тут є нюанси. Виявляється, що снарядів виготовляється 40 тис., але ще потрібні заряди, тобто порохи, які виштовхують снаряд через ствол гармати. Виготовлення цих зарядів до снарядів набагато менше, і виготовляється лише 18 тис. на місяць. Тут зростання невеликі. Зараз відбувається основне прискорення, аби забезпечити виготовлення снаряда й заряду в кількості щонайменше 40 тис. на місяць, щоб підтягнути виготовлення зарядів до кількості снарядів.
Ще один нюанс. Дані, які оголосив сьогодні Пентагон, дещо менші, ніж оголошували раніше самі представники міністерства оборони США. Вони казали, що на цей період, на осінь 2024 року, вони мають вийти на кількість виготовлення снарядів 80 тис. на місяць, а у 2025 році — на показник 100 тис. снарядів на місяць. Сподіваюсь, що американці справляться з цими більш оптимістичними цифрами й зможуть дійсно наростити потребу в снарядах, яка зараз насамперед вкрай потрібна ЗСУ.
Генерал Сирський 8 вересня сказав, що співвідношення використання російських снарядів на полі бою й наших зараз становить 1:2. Маю надію, що це теж дещо оптимістичні твердження, тому що під час захоплення Авдіївки перевага противника була 1:10 в боєприпасах.

Поделиться публикацией