ЕКПЕРТ ОЦІНИВ МОЖЛИВОСТІ ПОСИЛЕННЯ ОБОРОННОГО ПОТЕНЦІАЛУ УКРАЇНИ ЗА РАХУНОК ІНОЗЕМНИХ ПАРТНЕРІВ

Україна має для США набагато більше значення, ніж Польща – бо без України, як відомо, не може бути Російської імперії. Але треба обмовитися: Україна з виключно західною орієнтацію. Бо у Вашингтоні добре усвідомлюють небезпеку того факту, що й на восьмому році війни проросійська партія ОПЗЖ спромоглася обійти в рейтингу «Батьківщину» й має понад 12 відсотків прихильників.

Таку думку иректор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) Валентин Бадрак висловив в інтерв’ю LB.UA.

Зокрема, експерт заявив, що у перший день жовтня 2021 року виникли жваві дискусії – через звернення України до США щодо придбання літаків F-15EX, навчальних T-X (T-7 Red Hawk) і гелікоптерів AH-6. Київ зажадав придбати такі потужні озброєння за урядовою програмою США Foreign Military Financing, а Міністерство оборони України ще в липні 2019 року направило відповідний офіційний лист-запит виробнику – корпорації Boeing. «Потенційний контракт може включати підтримку всього життєвого циклу літаків і гелікоптерів…. Тож, як видно, щонайменше частина українських бажань може бути реалізована. Зміг же у 1940 році Вінстон Черчилль домовитися про передачу 50 американських есмінців британському ВМФ в обмін на довгострокову оренду (на 99 років) англійських колоніальних земель. А на той час Черчилль в очах американського істеблішменту був менш симпатичним, ніж Зеленський в очах адміністрації Байдена. Та й річ не в особистих симпатіях, а у глобальній геополітичній перспективі. І, схоже, вперше з початку своєї незалежності Україна може підійти до тієї точки, коли розглядатиметься Вашингтоном як актив, а не навпаки. Йдеться, звісно, не про досягнення Зеленського та його команди – про точку неповернення в обійми Росії», — переконаний В. Бадрак.

Підсумовуючи директор ЦДАКР наголосив, що Україна цілком здатна стати союзником, наприклад, піднятися до рівня між Йорданією та Ізраїлем.

«Багато що залежить від перших «історій успіху», бо саме вони, а не надана американцями зброя, можуть переформатувати майбутнє нашої держави», — додав він.

Поделиться публикацией