ДП «ІВЧЕНКО-ПРОГРЕС» ЗАРОБЛЯТИМЕ НА ПОСТАВКАХ ТУРЕЦЬКИХ УДАРНИХ БАК AKINCI

Турецька оборонна компанія Baykar Makina уклала перший експортний контракт на постачання ударних безпілотних авіаційних комплексів (БАК) Akıncı

Як повідомив Мілітарний з посиланням на турецьке агентство Anadolu, коментуючи підсумки діяльності у 2021 році, голова правління Асоціації оборонних, авіаційних та космічних компаній SAHA Istanbul та генеральний директор компанії Baykar Makina, Халук Байрактар повідомив про перший експортний контракт на постачання турецького важкого ударного БПЛА (безпілотний літальний апарат) Bayraktar Akıncı TİHA.

Як відомо, БАК Akıncı комплектується двигунами АІ-450. На початку листопада 2021 року «Мотор Січ» отримав замовлення від «Івченко-Прогрес» на постачання комплектуючих для виробництва 30 двигунів AI-450T. Також відомо, що з 2018 року Україна поставила щонайменше 12 таких двигунів (для шести безпілотників), при цьому ЗС Туреччини вже мають на озброєнні п’ять таких апаратів. До того ж, у листопаді 2021 року Baykar Makina та «Мотор Січ» домовились про інтеграцію у важкі БПЛА Akinci нового двигуна МС-500. За попередніми даними, такими турбогвинтовими двигунами планують оснащувати ударну версію безпілотного апарату.

«Івченко-Прогрес» самостійно, без спецекспортерів, постачає двигуни Туреччині.

«Укладено перший експортний контракт щодо ударного БПЛА Bayraktar Akıncı. Постачання в рамках контракту заплановано на 2023 рік», – сказав Байрактар. У рамках угоди, компанія Baykar Makina поставить неназваному замовнику самі ударні дрони Akıncı та наземні системи управління ними.

Крім того, Байрактар ​​також зазначив, що БПЛА Bayraktar TB2 успішно налітали 420 тис. годин, контракти на їх закупівлю було укладено з 16 країнами.

Туреччина у серпні 2021 року прийняла на озброєння стратегічні ударні дрони Akinci розробки та виробництва компанії Baykar Makina.

В 2021 році безпілотний літальний апарат Akinci підняли на висоту у 11 500 метрів. Дрон пробув у повітрі 25 годин 46 хвилин, чим побив рекорд турецької авіації.

Демонстрація прототипу безпілотника Akinci відбулася у 2018-у році. Як заявляється, він здатен нести до 900 кг озброєння на зовнішніх підвісках та до 450 кг під фюзеляжем.

Важкий безпілотник Akinci здійснив перший політ у грудні 2019 року та після того розпочались випробувальні польоти його прототипів за різними програмами.

Перший серійний безпілотний літальний апарат турецького виробництва Akinci здійснив перший політ у травні 2021 року. Розмах крил БПЛА Akinci складає 20 метрів, максимальна злітна вага – 4500 кг. Очікуваний час польоту – до 24 годин. Серед номенклатури озброєння Akinci – керовані ракети та бомби, системи радіоелектроної розвідки та боротьби.

Поделиться публикацией