ДО 2019 РОКУ В ЗСУ МОЖЕ З’ЯВИТЬСЯ ПОТУЖНА РАКЕТНА ЗБРОЯ – КЕРІВНИК ЦДАКР

На підході в українську армію серйозна ракетна зброя — «Вільха», що може ознаменувати появу в Україні високоточної системи залпового вогню; вже в середині цього року спостерігачі оцінюють можливість прийняття на озброєння ракетного комплексу «Вільха», відповідно, а десь до 2019 року в армії з’явиться ця потужна зброя. Про це в інтерв’ю «Апострофу» 1 лютого зазначив керівник Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння, військовий експерт Валентин Бадрак, коментуючи затвердження РНБО основних показників державного оборонного замовлення на 2018-2020 роки.

За його словами, природно, що будь-яка людина, яка ратує за переозброєння армії, завжди буде говорити, що «мало ресурсів, мало грошей». «Але, якщо говорити по-чесному, це оптимальні обсяги ресурсів, які держава може дозволити і які допоможуть активізувати переозброєння. Потрібно розуміти, що переозброєння має цикли. Якщо в часи холодної війни вважалося, що такий цикл складає близько 7 років, то зараз мова йде про 3-4 роки. Ми говоримо про те, що у нас 2016-2017 роки були вакуумом переозброєння. Акценти були на модернізованій радянській зброї – відремонтованій, відновленій. Зараз ми очікуємо якогось сплеску переозброєння» — зазначив експерт.

Бадрак підкреслив, що за останній рік були прийняті на озброєння бронетранспортер «Козак-2», безпілотний авіаційний комплекс FlyEye, протитанковий ракетний комплекс «Корсар» – теж потужна зброя, яку можна порівняти з американським Javelin.

«З позитивного – дуже різке збільшення витратних ресурсів держави на підготовку виробництва», — додав керівник ЦДАКР. Говорячи про бюджет на 2018 рік, він зазначив, що «ми маємо ситуацію, коли одиниці нової номенклатури, які купувалися в 2016-2017 роках, можуть перерости в сотні». «Єдине, хотілося би, щоб був скорочений цикл підготовки військових до експлуатації цих комплексів, тому що, на жаль, вони дуже мало використовуються у зоні бойових дій», — висловив думку керівник аналітичного центру, додавши, що «армія у нас залишається низькотехнологічною та вирішує головні свої завдання за рахунок життів, за рахунок підготовки солдатів і офіцерів, їх здатності швидко реагувати».

Бадрак також припустив, що не всю виділену бюджетом суму буде витрачено виключно на закупівлю озброєнь. «Приміром, Україні вкрай потрібен свій зенітно-ракетний комплекс. І поява таких ресурсів може просунути можливість створення нового зенітно-ракетного комплексу – якоюсь мірою на основі попередніх рішень, але це може бути нова зброя» — висловив переконання експерт.

Він впевнений, що також є сенс говорити про імпорт, тому що в Україні минулого року було дано старт найбільшому проекту військово-технічного співробітництва з переоснащення новими засобами зв’язку від турецького виробника Aselsan. «Це теж серйозний проект, тому що вирішує не тільки питання переоснащення, але й імідж України як суб’єкта міжнародного військово-технічного співробітництва» — зазначив Бадрак.

Поделиться публикацией