ДО СЕНАТУ США ПОДАНО ПРОЕКТ РЕЗОЛЮЦІЇ ЩОДО ПОСИЛЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ ПІДТРИМКИ УКРАЇНИ

До верхньої палати американського Конгресу, Сенату, спільною групою сенаторів від обох американських політичних партій внесено проект резолюції, яка закликає до посилення військової допомоги Україні на тлі Керченського конфлікту і підтримує скасування газопроводу «Північний потік-2», повідомило Посольство України в США в соціальній мережі Facebook.

«У документі, внесеному до порядку денного Конгресу групою у складі майже семи десятків сенаторів від Республіканської та Демократичної партій, законодавці наполегливо закликають президента США скористатися положеннями закону «Про Бюджет США на 2018 рік на потреби національної оборони» для посилення потенціалу ЗС України та надати через відповідні програми Державного департаменту і Пентагону додаткову підтримку нашій державі, особливо з метою зміцнення морських можливостей України попереджати і запобігати подальшій російській агресії», — наголошується у повідомленні.

Також у резолюції Сенат закликає президента США Дональда Трампа спільно з союзниками Сполучених штатів організувати операцію, призначену для забезпечення свободи навігації у Чорному морі з метою демонстрації підтримки міжнародно визнаних кордонів, двосторонніх домовленостей та принципу безпечного проходження суден Керченською протокою та Азовським морем. НАТО закликають посилити військову присутність у Чорному морі, всім країнам-партнерам і союзникам США пропонується відмовити кораблям російських Військово-морських сил у заході до портів для поповнення припасів і дозаправки.

У документі наголошується, що санкції проти Росії у зв’язку з інцидентом у Керченській протоці та іншими діями Москви повинні залишатися в силі і максимально посилюватися до тих пір, поки поведінка РФ не зміниться належним чином. Крім того, сенатори вітають і підтримують резолюцію Європейського парламенту від 12 грудня 2018 року, яка засуджує російську агресію у Керченській протоці.

19 грудня секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що військові кораблі України продовжать спроби проходження до азовських портів через Керченську протоку, а також повідомив про плани залучити до цього представників ОБСЄ й інших міжнародних організацій.

Поделиться публикацией