ЗЕЛЕНСЬКИЙ ДАВ УСНЕ ДОРУЧЕННЯ ПРИЗУПИНИТИ ВИКОНАННЯ КОНТРАКТУ З АЗЕРБАЙДЖАНОМ — DT.UA

Доручення призупинити виконання контракту з Азербайджаном Зеленський дав усно близько місяця тому, після того, як Баку розпочав військову кампанію з відновлення суверенітету над Нагірним Карабахом та «поясом безпеки» довкола нього.

Про це 3 листопада ц.р. в матеріалі для DT,UA написав Володимир Кравченко.

Повідомляється, що сама угода не передбачає поставок озброєння (як, утім, і чотири інші контракти, укладені з азербайджанцями «Укрспецекспортом» та «Укрінмашем» у 2017–2018 роках,   які українська сторона або вже фактично виконала, або виконує), Баку не перебуває  під збройовим ембарго ООН, а Київ підтримує територіальну цілісність Азербайджану. Тому є всі формальні підстави продовжувати виконувати угоду, укладену з цією південнокавказькою державою. Зрештою, 2014 року Україна сама перебувала  в ситуації, що нагадує нинішню азербайджанську. І продовження ВТС з Азербайджаном було б реальною демонстрацією стратегічного партнерства Києва і Баку.

Автор матеріалу повідомляє, що на позицію Зеленського вплинула також реакція Франції та Сполучених Штатів, незадоволених діями Азербайджану й Туреччини. (Нагадаємо, що після відновлення воєнних дій у Нагірному Карабасі українські політики пропонували допомагати Баку зброєю, але президент заявив, що варіант військової допомоги Вірменії або Азербайджану навіть не розглядається.)

Утім, не зовсім зрозуміло, чому Зеленський, вирішивши призупинити поставки українських комплектуючих для РЛС, не призупинив також і ремонт азербайджанських літаків МіГ-29 та Л-39 на Львівському і Чугуївському авіаремонтних заводах. Пояснити причину цього не змогли  й наші співрозмовники.

Про рішення президента було усно поінформовано віцепрем’єр-міністра, міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського та міністра закордонних справ Дмитра Кулебу. Уруський, що курирує «оборонку», мав дати відповідне доручення главам «Укроборонпрому» й «Укрспецекспорту» Ігорю Фоменку та  Вадиму Ноздрі. Але наприкінці жовтня з невеликою допомогою глави МВС Арсена Авакова президент дізнався, що його рішення про призупинення контракту з Азербайджаном не виконане: «Укрспецекспорт» відправив у цю країну літак із комплектуючими для П-18.

Автор також вказує, що у  «Укрспецекспорту» як суб’єкт господарської діяльності не було підстав припиняти поставки комплектуючих для азербайджанських РЛС. Адже розпорядження Зеленського не було оформлене  письмово —  ні указом президента на введення в дію рішення РНБО,  ні окремим указом,  ні навіть витягом із протоколу наради. І в  разі перевірки діяльності держкомпанії будь-яким контрольним  органом неодмінно постало  б запитання: чому керівництво «Укрспецекспорту» призупинило виконання контракту, внаслідок  чого Українська держава зазнала репутаційних і фінансових втрат?

Поделиться публикацией