ДЛЯ ВИКОНАННЯ ДОЗ ПІДПРИЄМСТВА ОПК ВИМУШЕНІ БРАТИ КРЕДИТИ- Ю. ЄХАНУРОВ

Для виконання державного оборонного замовлення (ДОЗ) підприємства оборонно-промислового комплексу (ОПК) вимушені брати кредити, оскільки не вистає оборотних коштів, для того щоб виконувати це замовлення.

Такий коментар дав глава Наглядової ради «Ліги оборонних підприємств України», екс-прем’єра (2005-2006), екс-міністра оборони (2007-2009) Юрій Єхануров в інтерв’ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» 20 листопада ц.р. в рамках засідання Експертної ради при ЦДАКР.

Зокрема він пояснив, що сама природа ДОЗ свідчить про те, що це є замовлення , в якому практично не має банківських ризиків. Кредити під 15 -19% річних виглядають незрозумілими. Це – просто додаткові витрати, які в кінці кінців несе державний бюджет.

«По-перше, доцільно було б визначити, що Міністерство оборони України є відповідальним за виконання ДОЗ і за своєчасне його фінансування. В умовах, коли Міноборони отримує значно більше коштів це – цілком нормально», — вважає Ю. Єхануров.

«По-друге, 55% банківського обороту сьогодні – це банки з державною формою власності. Звичайно було би нормально, якщо була б спільна постанова Кабінету міністрів України і Національного банку України, які б визначили особливості кредитування ДОЗ, де б кредити були на рівні 5-6% річних», — заявив екс-прем’єр.

Підбиваючи підсумки Ю. Єхануров висловив думку, що попереду буде досить серйозна робота, адже банки не за хочуть втрачати   кошти, які їм фактично падали з неба. Для цього треба буде залучити нардепів та комітети Верховної Ради та промислової  політики.

«Я думаю, що все таки ми починаємо цей процес. Він довгий і потрібна серйозна підтримка багатьох державних структур. В першу чергу, звичайно, ініціаторами мають виступати підприємства «Ліги оборонних підприємств України», — підсумував дав глава Наглядової ради «Ліги оборонних підприємств України».

Поделиться публикацией