ДК «УКРОБОРОНПРОМ» ЗМІЦНИТЬ УКРАЇНСЬКУ АРТИЛЕРІЮ

Підприємствами  ДК «Укроборонпром» розроблено ряд новітніх систем для значного підвищення ефективності дії української артилерії. Про це повідомляється 22 серпня ц.р. на офіційному сайті держконцерну.

 

Останні розробки, які дозволяють у рази підвищити точність та ефективність вогню, будуть представлені під час урочистих заходів з нагоди Дня Незалежності України.

 

Вперше буде продемонстровано комплекс радіолокаційної розвідки  – український контрбатарейний радар 1Л220УК від запорізького НВК «Іскра».

Цей радар дозволяє отримувати точні координати для нанесення удару та коректувати вогонь власної артилерії.

 

Головною особливістю 1Л220УК є його потужна радіолокаційна станція з цифровою антенною решіткою, яка дозволяє за десятки кілометрів «бачити» не тільки снаряди та ракети, а і мінометні міни. Це дозволяє, завдяки цифровому комплексу обробки інформації, розраховати траєкторії польоту снарядів та визначити місцезнаходження ворожої артилерії.

Також вперше буде продемонстрований автоматизований звукометричний комплекс артилерійської розвідки «Положення-2». Виробництво цього комплексу зараз здійснюється на ДП «Львівський державний завод «ЛОРТА».

Автоматизований комплекс оснащений високочутливими акустичними сенсорами, які дозволяють визначити позицію ворожої артилерії та місця розривів снарядів на відстані у декілька десятків кілометрів. Враховуючи те, що «Положення-2» працює у пасивному режимі, противник не може зафіксувати її роботу. Окрім того, «Положення-2» надає дані для корегування стрільби власної артилерії.

 

В цей же час, для обробки всієї інформації про поле бою, яка поступає від станцій типу 1Л220УК та «Положення-2», даних розвідки з безпілотних літальних апаратів та інших джерел, львівська «Лорта» розробила систему «Оболонь-А».

 

«Оболонь-А» – комплекс автоматизованого управління артилерійськими батареєю та дивізіоном. Цей комплекс відіграє роль «керівного центру» для артилеристів. Вона здатна приймати і обробляти дані про десятки цілей та автоматично планувати вогонь, розподіляючи цілі для знищення. Завдяки швидкості обробки величезного масиву даних, які надходять до цифрових систем «Оболонь-А», використання спеціальних алгоритмів та захищеного зв‘язку – вдається значно підвищити ефективність вогню.

Таким чином, підприємствами ДК «Укроборонпром» було розроблено цілу лінійку виробів, які дозволяють українським артилеристам отримати повну картину полю бою, за лічені секунди визначати позиції противника та наносити точні скоординовані удари.

 

Поделиться публикацией