ДКАУ ОГОЛОСИЛО СВІЙ ПЛАН СТВОРИТИ ВІТЧИЗНЯНЕ КОСМІЧНЕ УГРУПУВАННЯ

Державне космічне агентство України (ДКАУ) вкотре оголосило свій план створити вітчизняне космічне угрупування в складі шести супутників.

Про це 10 листопада ц.р. повідомив Defense Express, посилаючись на голову ДКАУ Володимира Тафтая в інтерв’ю виданню «Новое время«.

Повідомляється, що Кабінет Міністрів України уже затвердив державну космічну програму на 2021−2025 роки. Очікується, що цю програму в найближчий час розгляне та затвердить Верховна Рада України.

Також у повідомленні йдеться, що на цей період у Державному космічному агентстві розраховують на фінансування у розмірі 40 млрд гривень (близько $1,53 млрд за поточним курсом). При цьому лише 15 млрд гривень (близько $580 млн) з них передбачено отримати з державного бюджету.

Окрім іншого, стало відомо, що за ці кошти передбачається розробка, створення та виведення на орбіту шести супутників спостереження. Відзначається, що деякі з них будуть мати набагато більш досконалі ТТХ, аніж «флагманський» космічний апарат «Січ-2-30».

«Для порівняння — перший супутник угрупування («Січ-2-30»), який планують запустити 10 січня 2022 року, має просторове розділення своєї оптики на рівні 7 метрів.Найбільш сучасні українські космічні апарати, які планують запустити на орбіту до 2025 року, матимуть розділення в 0,5−1 метри. Цього, наприклад, достатньо щоб розрізняти окремі одиниці ворожої техніки або невеликі групи солдатів, якщо такий супутник доведеться залучити до завдань розвідки», — інформується в повідомленні.

Поделиться публикацией