ДЕПУТАТИ ТА ПРОВІДНІ ВИРОБНИКИ ОЗБРОЄНЬ ДОМОВИЛИСЯ ПРО СПІЛЬНІ КРОКИ ДЛЯ РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКОГО ОПК

Провідні оборонно-промислові асоціації, які представляють понад 400 підприємств української «оборонки» та депутатами, що входять до Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України по захисту прав інвесторів, підписали меморандум про співпрацю щодо розвитку вітчизняного ОПК.

Документ було підписано під час пресконференції, яка відбулася в Києві 11 жовтня 2024 року, повідомляє Оборонно-промисловий кур’єр.

Свої підписи під меморандумом поставили народні депутати Галина Янченко та Олександр Ковальчук, а також представники оборонно-промислових об’єднань — Ігор Фоменко від кластеру “ФРУ Дефенс”, Сергій Висоцький від Національної асоціації підприємств оборонної промисловості України (NAUDI), Лариса Татаринцева від “Ліги оборонних підприємств” та Катерина Михалко від об’єднання “Технологічні сили України”.

“Український оборонний сектор зріс в 6 разів з початку війни. На сьогодні, це один з секторів економіки, який розвивається найшвидше, лише з початку року мені відомо про приватні міжнародні інвестиції в сектор в розмірі 15 мільйонів доларів. Проте є багато факторів що обмежують як кількість інвестицій так розвиток сектору вцілому.

Саме для вирішення цих питань ми створили робочу групу з питань ОПК, щоб усунути ці перешкоди працюючи спільно з виробниками — реальним сектором економіки.”, — зазначила народна депутатка Галина Янченко.

В підписаному меморандумі зазначено, що всі сторони будуть спільно працювати над вирішенням трьох пріоритетних напрямків:

  • Удосконалення умов державних закупівель;
  • Покращення доступу до фінансових інструментів:;
  • Регулювання експортної діяльності.

Народна депутатка України та голова Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради по захисту прав інвесторів Галина Янченко

Галина Янченко повідомила, що вже розроблено пропозиції змін до профільних постанов Кабінету Міністрів у питанні “Удосконалення умов державних закупівель”, і сьогодні на ім’я прем’єр-міністра України Денис Шмигаля буде направлено групове депутатське звернення щодо того, що саме потрібно переглянути в регуляторних рамках.

Своєю чергою Народний депутат України Олександр Ковальчук наголосив на критичній важливості державної підтримки оборонної галузі. Зокрема забезпечення доступу до пільгового кредитування для підприємств оборонно-промислового комплексу.

«Вже наступного тижня ми запланували серію зустрічей з представниками банківського сектору, Міністерств стратегічної промисловості та фінансів. Вже внесено пропозицію до проекту бюджету 2025 щодо виділення 2,5 мільярдів гривень для розширення дії Президентської програми «5-7-9%» для потреб підприємств ОПК. Це надзвичайно важливий крок, враховуючи, що наразі 85% підприємств галузі розглядають можливість або вже частково перенесли своє виробництво за кордон», — підкреслив Олександр Ковальчук.

Народний депутат України Олександр Ковальчук

Щодо третього пункту меморандуму, то представники асоціацій розповіли, що наразі значна частина підприємств сфери ОПК працює на 40-50% через відсутність достатньої кількості замовлень з боку держави. Потужності дозволяють виробляти значно більше, тож питання контрольованого експорту — це той інструмент, що дасть можливість планувати роботу в довгостроковій перспективі та використовувати потужності оборонних підприємств на повну. 

“Як приклад, є в нашій асоціації є підприємство, що може виробити понад 2000 вантажівок, але виробило цьогоріч 700, а більше шасі ми не стали завозити, бо впевненості, що держава це купить ми не маємо. Ніхто не говорить про те, що одразу вся зброя буде продана. Є можливість робити більше, в першу чергу задовільнивши потреби українського війська. Та й в плані контролю — це не так просто — експортувати. Є відповідні органи — процес укладання контрактів. Тож контрольований експорт — це про можливості за рік, а часом і два”, — зазначив Генеральний Директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов, який представляв на пресконференції кластер “ФРУ Дефенс”, до якої входить понад 150 підприємств українського ОПК.

Зазначимо, що фахівці вже неодноразово зазначали, що потужності української оборонної промисловості становлять близько 20 мільярдів доларів. При цьому в бюджеті 2024 року на закупівлю озброєння передбачено лише 6 мільярдів. В цю суму входять як внутрішні, так і міжнародні закупівлі для потреб українського війська.

Поделиться публикацией