ДВА ОСТАННІ РОКИ ХАРАКТЕРИЗУВАЛИСЯ ВАКУУМОМ ПЕРЕОЗБРОЄННЯ У ЗСУ – БАДРАК (розширена версія)

Два останні роки відчувався вакуум переозброєння Збройних сил України. Про це розповів військовий експерт, директор Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак під час прес-конференції 20 грудня у ІА «Главком».

«2016 та 2017 роки характеризувалися вакуумом переозброєння, що обумовлено низкою факторів: циклами створення військової техніки і налагодження серійного виробництва, дефіцитом ресурсів та слабкістю зусиль у сфері налагодження військово-технічного співробітництва (ВТС)», — сказав Бадрак.

Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) оприлюднив свою версію пріоритетів переозброєння ЗСУ та інших збройних формувань. Зокрема, як зазначають експерти аналітичного центру, найважливішим чинником успіху у процесі технологічної трансформації українського війська є поєднання політичних, дипломатичних та технологічних важелів.

«Перші мають суттєво покращити ситуацію із підтримкою переозброєння України на міжнародній арені та, зокрема, отримання сучасних технологій, створення спільних підприємств і проектів. Друге – максимально реалізувати національний потенціал збройних шкіл, що стрімко розвиваються під час війни Росії проти України. Я переконаний, що з 2018 року можливий початок якісного переозброєння і збільшення кількості нових зразків озброєння – для цього потрібна політична воля військово-політичного керівництва держави», — сказав Бадрак.

Перш за все — ракетна зброя для створення ракетного щита України, що передусім пов’язано із доведенням до серії проекту «Вільха», активізацією робіт за проектами «Нептун» та «Грім-2», досягненням підтримки на міжнародній арені щодо створення і виробництва крилатих ракет дальністю до 1500 км (в межах міжнародного режиму РКРТ). Найважливішим чинником цих проектів є здатність України реалізувати майже 100 відсотків робіт без допомоги іноземних партнерів. Крім того, це – асиметрична зброя, що є виключним психологічним чинником для українського суспільства.

Далі Бадрак назвав єдину систему управління військами (ЄАСУ) та переоснащення на нові засоби зв’язку.

«Аналіз термінів і якості переозброєння українського війська свідчить про вакуумний період до 2020 – 2022 рр. у сфері постачання озброєнь і військової техніки, які здатні стратегічно посилити оборонний потенціал України. При цьому створення та впровадження ЄАСУ ЗСУ та переоснащення армії новими засобами захищеного зв’язку, за оцінками військових експертів, здатне на 40% покращити реагування на військові атаки та підготуватися до реагування на потенційний наступ ворожих російських військ. А також дозволить суттєво знизити втрати особового складу ЗСУ під час зіткнень та вогневих атак українських підрозділів», — продовжив Бадрак.

За його словами, збільшення боєздатності військ за рахунок переозброєння новими танками, артилерійськими системами чи іншими видами озброєнь і військової техніки обійдеться державі у декілька разів дорожче, ніж створення та впровадження ЄАСУ.

Третім пріоритетом військовий експерт називає серійне виробництво танку «Оплот», активні поставки основних бойових танків у ЗСУ.

«Цей пріоритет містить, серед іншого, психологічний аспект позитивного впливу на морально-бойовий дух війська та суспільства у цілому. Поставки танків «Оплот» у війська знищать створений стереотип про нездатність держави постачати в ЗСУ нові озброєння, про нездатність державного менеджменту налагодити серійне виробництво танків (а не тільки на експорт) та іншої військової техніки. Це також поліпшить морально-психологічний вплив на табір ворожої держави», — зауважив директор ЦДАКР.

Четвертим пріоритетом, військовий експерт вважає, має бути налагодження виробництва боєприпасів, зокрема, великих та «ходових» калібрів, а також керованих боєприпасів. «Реалізація цього пріоритету пов’язана з низкою аспектів від виконання владою обіцянок часів 2014 року до реального забезпечення військ новими боєприпасами більшості типів. Крім того, це надасть поштовх «відкриттю» низки цілком нових виробництв», — наголошує Бадрак.

І останнім з основних пріоритетів на 2018 рік директор ЦДАКР вважає збільшення поставок нових озброєнь у ЗСУ, передусім протитанкових ракетних комплексів (ПТРК), безпілотних авіаційних комплексів (БАК), засобів виявлення ворожої військової техніки та модернізованих вертольотів.

«Є реально вкрай важливим пріоритетом, оскільки до цього часу в ЗСУ потрапляли лише одиниці новітньої військової техніки. Тоді як армія, особливо, підрозділи на передовій потребують в збільшеній чисельності саме нових ОВТ. Це шлях до технологічних переваг українського війська», — підсумував Бадрак.

Поделиться публикацией