«ДАНА М2» ДЛЯ ЗСУ. ДЕТАЛІ ПРО САМОХІДНІ АРТСИСТЕМИ (фото виробництва)

Державна компанія «Укрспецекспорт» в рамках виконання державного оборонного замовлення готова забезпечити поставку Збройним Силам України нових 152-мм самохідних гаубиць типу «ДАНА М2» останньої модифікації. Загалом Збройні Сили планують отримати 26 новітніх артилерійських систем цього типу.

 

Виробництво САУ ДАНА М2 в Чехії

 

ДК «Укрспецекспорт» спільно з представниками Збройних Сил України опрацьовує питання постачання самохідних гаубиць «ДАНА М2» виробництва чеської компанії «Excalibur Army spol. s.r.o.» починаючи з 2018 року.  За результатами аналізу та порівняння наявних зразків артилерійських систем подібного типу та відповідності сучасним технічним вимогам фахівцями Міністерства оборони України та Генерального штабу, САУ «ДАНА М2» була визнана однією з найкращих.

 

Виробництво САУ ДАНА М2 в Чехії

В листопаді 2018 року ДК «Укрспецекспорт» укладено імпортний контракт з чеською фірмою «Excalibur Army» на постачання 66 одиниць. Станом на сьогодні Замовник – Міністерство оборони України, зменшило кількість запланованих до закупівлі САУ до 26 одиниць. Попри це, за домовленістю з Виробником їх ціна залишається незмінною.

 

Виробництво САУ ДАНА М2 в Чехії

 

Станом на сьогодні у ДК «Укрспецекспорт» відсутня будь-яка інформація щодо негативної ділової репутації чеської компанії  «Excalibur Army spol. s.r.o.», яка входить до міжнародного консорціуму «CzechSlovak Group». Компанія пройшла всі передбачені законодавством України перевірки та не перший рік стабільно забезпечує  виконання своїх зобов’язань щодо імпортних поставок українській армії.

 

 

Виробництво САУ ДАНА М2 в Чехії

«ДАНА М2» є останньою модифікацією 152-мм самохідної гаубиці vz.77 DANA, що виробляється чеською фірмою «Excalibur Army» з 2017 року та характеризується високою мобільністю та прохідністю, швидкістю приведення у бойове положення, високою точністю стрільби. Під час стрільб можуть бути використані спеціальні далекобійні постріли та боєприпаси, наявні в Збройних Силах України. Окремо слід наголосити – контракт передбачає поставку систем нового виробництва, які не були у використанні. «Це і є задача ДК «Укрспецекспорт» перевірити та забезпечити дотримання постачальником контрактних зобов’язань і здійснити поставку в стислі терміни», — повідомив Генеральний директор ДК «Укрспецекспорт» Вадим Ноздря.

 

Виробництво САУ ДАНА М2 в Чехії

 

У порівнянні з наявними аналогами у Збройних Силах України самохідна гаубиця «ДАНА М2» має збільшену майже в півтора рази дальність стрільби звичайними та реактивними снарядами, збільшену швидкострільність (5 пострілів на хвилину), обладнана автоматизованою системою заряджання, має кращі показники мобільності та значно більший «возимий» боєкомплект (40 пострілів). Швидкість руху САУ до 80 км на годину. Екіпаж САУ знаходиться у броньованій кабіні.

 

 

Виробництво САУ ДАНА М2 в Чехії

Варто зазначити, що САУ «ДАНА М2» оснащена сучасною автоматизованою системою керування вогнем, що дозволяє легко інтегрувати її до комплексної розвідувально-ударної системи армії, крім того вона максимально наближена до вітчизняної системи логістичного забезпечення Збройних Сил України. В перспективі наявна можливість технологічної заміни 152 мм ствола гармати на 155 мм калібр, який є стандартним калібром НАТО. Чеська сторона також позитивно ставиться до передачі технології і майбутнього розміщення виробництва на території України.

 

Виробництво САУ ДАНА М2 в Чехії

Виробництво САУ ДАНА М2 в Чехії

Виробництво САУ ДАНА М2 в Чехії

Поделиться публикацией