ГОТУЄТЬСЯ ДРУГИЙ ЗРАЗОК ПУСКОВОЇ УСТАНОВКИ «ВІЛЬХА»

ДП «Шепетівський ремонтний завод», що входить до складу ДК «Укроборонпром», найближчим часом підготує другий зразок модернізованої самохідної пускової установки українського ракетного комплексу з коригованим боєприпасом «Вільха».

Про це розповів начальник цеху №1 ДП «Шепетівський ремонтний завод» Дмитро Мартинюк журналістам телеканалу ZIK під час запису програми «Стежками війни: Ракетний аргумент».

«Я думаю, що цей екземпляр буде найближчим часом. Ми готуємось, вже машина підготовлена в нас є. Готовимо її до подальшої модернізації. Вона буде от на днях, ця машина», – повідомив Дмитро Мартинюк.

А от перший тестовий зразок самохідної пускової установки «Вільха» чекає ремонту після пусків, що здійснювались під час інтенсивної програми випробувань, що здійснювалася останні два роки. Несправності машини враховують у Конструкторському бюро й в наступному зразку їх буде усунуто.

181207 vilha 3

Нагадаємо, розробкою нової вітчизняної системи займалися фахівці з КБ «Луч», а на «Шепетівському ремонтному заводі» до випробувань готували саму машину, тобто самохідну пускову установку. Зняли стару апаратуру підготовки пуску та отримали від київського КБ «Луч» нову – модернізовану.

«Програма модернізації починалась з Конструкторського бюро «Луч» – КБ «Луч». Вони розробили цю систему, ми є підрядним підприємством», – пояснив начальник цеху №1 ремонтного заводу.

181207 vilha 2

«Ми встановили цю апаратуру на даний виріб й потім брали участь у випробуваннях. Також є підрядна організація, ще одна, яка займалась навігацією. Це «Орізон-Навігація», місто Сміла», – зазначив Дмитро Мартинюк.

Окрім елементів управління пуском, довелось змінювати й усю електроніку для гідравлічних та електричних приводів прототипу «Вільхи» (комплекс розроблений на основі радянської РСЗВ 9К58 «Смерч») та створювати їх «з нуля» в Україні. Адже базу для РСЗВ виготовляли в РФ ще при СРСР й за багато років вона почала виходити з ладу. Поки що елементи були скопійовані зі старих креслень.

181207 vilha 1

«По нашій документації вони виготовили нам оці плати. Це повністю нова елементна база», – підкреслив представник «Шепетівського ремонтного заводу».

Виготовленням нових плат, для потреб підприємства, займалися на київському ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Соти».

Проте надалі конструктори планують перевести Вільху на сучасну електроніку вітчизняного виробництва, а також змінити старе шасі (МАЗ-79111 або МАЗ-543М) на вітчизняне. Як нещодавно повідомив міністр оборони України Степан Полторак, «Вільха» у фінальному варіанті, скоріш за все, буде базуватися на вітчизняному шасі виробництва «КрАЗ». Одним з найбільш вірогідних варіантів такої платформи є шасі КрАЗ-7634НЕ з колісною формулою 8х8.

181207 vilha 4

«Я думаю що … це буде український носій. Це буде скоріше за все КрАЗ… У них зараз є багато напрацювань на КрАЗі (по шасі) і я думаю що вони будуть здатні виконати це замовлення і задачу яку ми ставимо перед ними», – зазначив Степан Полторак.

Як повідомлялось раніше, вперше про перспективний український комплекс заявили на початку 2016 року. Після цього проводилися чисельні запуски нових ракет. У березні 2018 року розпочались державні випробування «Вільхи», а у жовтні Генеральний конструктор – Генеральний директор КБ «Луч» Олег Коростельов повідомив, що ракетний комплекс «Вільха» прийнято на озброєння ЗСУ та направлено в серійне виробництво.

Підтвердив його слова й Секретар РНБО Олександр Турчинов, під час передачі військової техніки та зброї військовим на «Київському бронетанковому заводі» 15 листопада ц.р.

 

181207 vilha 5

«Ви знаєте, що прийняли ми на озброєння ракетний комплекс Вільха, який на відміну від російського аналога має керовані ракети. Тобто 12 ракет в пусковій установці це 12 різних цілей, яки можуть синхронно бути знищені», – зазначив він.

180502 vilha 4

«Наші конструктори вже працюють над модернізованою Вільхою, яка буде мати більшу потужність і дальність ураження цілей», – додав Секретар Ради національної безпеки і оборони України.

Нагадаємо, наразі створено версію ракети з 250-кілограмовою бойовою частиною та дальністю 70 км. Надалі планується створити версію ракети для ураження цілей на відстані в 120 км, але маса бойової частини в неї буде зменшена до 170 кг.

Поделиться публикацией