ГОЛОВА ПА НАТО ПІДТРИМАЛА РОЗШИРЕННЯ АЛЬЯНСУ НА РАХУНОК УКРАЇНИ І ГРУЗІЇ

Президент Парламентської Асамблеї НАТО Раса Юкнявічене вважає, що Україна і Грузія мають стати повноправними членами Півічноатлантичного Альянсу. Відповідну заяву екс-міністр оборони Литви зробила в ході виступу на сесії ПА НАТО в Галіфаксі 19 листопада, повідомила голова української делегації в ПА НАТО Ірина Фриз.

 

«Сьогодні ми маємо чітко сформулювати, що Україна і Грузія повинні стати повноправними членами Євроатлантичного Співтовариства», — процитувала Фриз слова Юкнявічене на своїй сторінці в Facebook у понеділок, 19 листопада.

 

Голова ПА НАТО констатувала, що частина території України і Грузії, окупувала Російська Федерація. Але, незважаючи на це, і Київ, і Тбілісі дотримуються курсу на інтеграцію в європейські та євроатлантичні структури.

 

Фриз нагадала, що Юкнявічене стала першою жінкою-президентом ПА НАТО, і подякувала литовському політику за послідовну підтримку України на шляху реформ і євроатлантичної інтеграції.

 

«Вона перша здійснила офіційний візит ПА НАТО на Схід нашої держави, незважаючи на заборону сек’юріті. Для нас честь працювати разом з унікальною жінкою», — підсумувала голова української делегації.

 

19 листопада новим президентом ПА НАТО обрано депутата британського Парламенту Маделін Мун, яка замінить на цій посаді Расу Юкнявічене.

 

Нагадаємо, в березні президент Петро Порошенко доручив розробити законопроект про внесення поправок у Конституцію, які б закріпили курс держави на вступ до ЄС і НАТО. Підготовка проекту закону завершилася в серпні. Після закінчення підготовки, Рада оприлюднила відповідний проект змін до Основного Закону.

 

До преамбули Конституції планується внести новелу про цивілізаційний вибір України. У трьох статтях будуть закріплені обов’язки Верховної Ради, Кабміну і президента підтримувати і реалізовувати курс інтеграції України до НАТО і ЄС. А з перехідних положень планують прибрати обґрунтування для розміщення Чорноморського флоту РФ у Криму.

 

В НАТО заявили, що підтримують право України дотримуватися євроатлантичного курсу. Разом з тим, за даними ЗМІ, в ЄС скептично оцінили конституційні ініціативи президента України.

 

Як повідомлялося, 17 січня РНБОУ схвалила проект закону «Про національну безпеку», який передбачає законодавче закріплення планів України на членство в НАТО та Євросоюзі.

 

Прийнятий у 2017 році закон №6470 про внесення змін у деякі законодавчі акти України (щодо зовнішньополітичного курсу України) також визначає членство України в НАТО як стратегічний зовнішньополітичний пріоритет держави.

Поделиться публикацией