ГЛАДКОВСЬКИЙ ОТРИМАВ «ВІДКАТ» ЗА КОНТРАКТ «УКРОБОРОНПРОМУ» – BIHUS.INFO

Як наполягають журналісти Bihus.Info, глава «Укроборонпрому» схвалив закупівлю авіаційного обладнання за завищеною ціною за 10 тисяч доларів. Заступник секретаря РНБО отримав утричі більший «відкат».

Зокрема, автори сенсаційного розслідування Bihus.Info 4 березня висловили переконання під час передачі на 24-му каналі, що керівник держконцерну «Укроборонпром» Павло Букін санкціонував придбання російського авіаустаткування з багаторазовою націнкою у компанії, підконтрольної синові першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігоря і його бізнес-партнерів.

Згідно інформацією розслідування журналістів Bihus.Info, Гладковський-старший  отримав 30 тисяч доларів.

У матеріалі йдеться, що в 2016 році Букін, будучи головою «Укрспецекспорту», мав контакти із бізнес-партнером Гладковського-молодшого Віталія Жукова та погодив поставки компанії висотоміри, необхідні для ремонту літака Ан-26 на замовлення Казахстану. Купити прилади безпосередньо у російського виробника «Укрспецекспорт» не міг.

Російські висотоміри були відправлені до Об’єднаних Арабських Еміратів, звідки їх за підробленими документами як нібито запчастини для цивільних вертольотів вивезли в Україну. У Києві прилади пройшли митне оформлення вже як висотоміри і були куплені «Укроборонпромом». Навесні 2017 року держконцерн відзвітував про успішне виконання казахського контракту.

«Укроборонпром» заплатив за шість висотомірів компанії «АН Сервіс», використаної для їх митного оформлення, 14 мільйонів 377 тисяч 250 гривень. Під час «розмитнення» була вказана дещо нижча вартість – 11 мільйонів 845 тисяч 877 гривень.

Однак під час вильоту з ОАЕ ці прилади були оцінені лише в 90 тисяч доларів – менше 2,5 мільйонів гривень, що в сім разів менше, ніж заплатив «Укроборонпром». При цьому журналісти наполягають на безглуздості  заниження митної оцінки в ОАЕ, оскільки місто Шаржа, де оформляли вантаж, є вільною економічною зоною. І митні збори там не стягуються.

З Москви висотоміри вилетіли із зазначенням у декларації ще нижчої ціни – 84 тисячі доларів.

З листування між фігурантами журналістського розслідування випливає, що за оформлення цієї угоди Букін отримав 10 тисяч доларів «відкату», а Гладковський-старший – утричі більше.

Раніше команда журналістських розслідувань Bihus.Info, опублікувала матеріал про масштабні розкрадання в «Укроборонпромі», до якої причетні посадові особи, наближені до президента Петра Порошенка. Зокрема, син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор, його друг і безнес-партнер Віталій Жуков, а також Андрій Рогоза.

З 2016 року вони продавали українським оборонним підприємствам запчастини для військової техніки з націнкою до 300%. Товар вони завозили з території РФ контрабандним шляхом або ж купували на складах військових частин в Україні. Зокрема, як прокладку використовували підприємство Порошенка «Кузня на Рибальському», через яку провели 70 мільйонів гривень від угоди з Київським бронетанковим заводом.

На тлі гучного скандалу про припинення своїх повноважень на час розслідування повідомив сам Олег Гладковський. Ігор Гладковський і ДК «Укроборонпром» заявили про намір подати до суду на авторів розслідування. А президент Порошенко, незважаючи на давність існуючої схеми, вимагає від правоохоронців провести термінову перевірку інформації, оприлюдненої у розслідуванні.

Поделиться публикацией