ГЛАВА ПЕНТАГОНУ ТА МІНІСТР ОБОРОНИ ТУРЕЧЧИНИ ДОМОВИЛИСЯ ОБГОВОРИТИ СИТУАЦІЮ З С-400 ТА F-35

Виконуючий обов’язки міністра оборони США Патрік Шанахан та міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар домовилися провести телефонну розмову, присвячену ситуації з придбанням Анкарою російських зенітних ракетних систем С-400 та припиненням навчання турецьких льотчиків в США навичок пілотування винищувачів-бомбардувальників F-35, розповів сам Шанахан телеканалу CNN 11 червня.

«У мене буде телефонна розмова з міністром Акаром, і ми зможемо поінформувати один одного щодо прогресу… Ми заморозили деякі види діяльності у тому, що стосується тренувань. Але ми не припиняли обслуговування. Але я сподіваюся, що завтра ми обміняємося поглядами і поінформуємо один одного про те, з яких питань вдалося досягти прогресу», – заявив в.о. міністра.

29 грудня 2017 року Туреччина і РФ підписали кредитну угоду в рамках угоди про постачання зенітно-ракетних комплексів С-400. Це перша країна НАТО, яка набуває російську систему протиповітряної оборони. Сам контракт на поставку комплексів був укладений у вересні.

Вартість угоди про купівлю двох батарей С-400 становить 2,5 мільярда доларів. При цьому більша частина суми — 55% — буде покрита за рахунок російських кредитних коштів. Решта 45% Анкара виплатить у вигляді авансу. Перші поставки були заплановані на березень 2020 року.

Однак 7 вересня 2018 року російські ЗМІ з посиланням на коментар директора Федеральної служби з військово-технічного співробітництва Дмитра Шугаева повідомили, що поставка в Туреччину російських систем протиповітряної оборони С-400 «Тріумф» відбудеться зі значним випередженням графіка — в середині 2019 року.

22 травня американський телеканал CNBC з посиланням на власні джерела повідомив, що США дали Туреччині два тижні на відмову від покупки ЗРК С-400 у Росії, пригрозивши виключити Анкари з програми F-35.

29 травня стало відомо, що США можуть ввести санкції проти Туреччини в рамках закону CAATSAі виключити її із програми F-35 в разі придбання Анкарою російських ракетних комплексів протиповітряної оборони С-400 «Тріумф».

29 грудня 2017 року Туреччина і РФ підписали кредитну угоду в межах угоди про постачання зенітно-ракетних комплексів С-400. Це перша країна НАТО, яка купує російську систему протиповітряної оборони. Сам контракт на поставку комплексів був укладений у вересні.

Вартість угоди з придбання двох батарей С-400 становить 2,5 мільярда доларів. При цьому більшу частину суми — 55% — буде покрито за рахунок російських кредитних коштів. Решту 45% Анкара виплатить у вигляді авансу. Перші постачання було заплановано на березень 2020 року.

Однак 7 вересня 2018 року російські ЗМІ з посиланням на коментар директора Федеральної служби з військово-технічного співробітництва Дмитра Шугаєва повідомили, що постачання до Туреччини російських систем протиповітряної оборони С-400 «Тріумф» відбудеться зі значним випередженням графіка — у середині 2019 року.

22 травня американський телеканал CNBC з посиланням на власні джерела повідомив, що США дали Туреччині два тижні на відмову від придбання ЗРК С-400 у Росії, пригрозивши виключити Анкару з програми F-35.

29 травня стало відомо, що США можуть запровадити санкції проти Туреччини у рамках закону CAATSA і виключити її із програми F-35 у разі придбання Анкарою російських ракетних комплексів протиповітряної оборони С-400 «Тріумф».

7 червня США прийняли рішення більше не приймати пілотів військово-повітряних сил Туреччини на програму навчання навичок пілотування винищувачів п’ятого покоління F-35. Пізніше було зупинено навчання і тих турецьких пілотів та спеціалістів, що вже проходили його на авіабазі Люк ВПС США.

Поделиться публикацией