ГЛАВА ЗОВНІШНЬОЇ РОЗВІДКИ ЕСТОНІЇ ЗАЯВИВ ПРО РОЗКРИТТЯ МЕРЕЖІ РОСІЙСЬКИХ АГЕНТІВ ВПЛИВУ

В Естонії розкрили мережу агентів впливу Росії. Про це заявив генеральний директор Департаменту зовнішньої розвідки Естонії Микк Марран, передало 23 липня Delfi. За його словами, йдеться про діючих в країні агентів впливу Росії.

«Ми встановили, що мережа складається з політиків, журналістів, дипломатів, бізнесменів, яким говорять, що їм слід робити», — повідав він.

Марран додав, що його відомство ясно бачить, що «ці люди нав’язують російський план дій». При цьому конкретних прізвищ під час свого виступу на Форумі безпеки в Аспені, США, він не назвав.

Крім того, Марран підкреслив, що загроза з боку Росії не минула, навіть незважаючи на минулу зустріч президентів США і Росії Дональда Трампа і Володимира Путіна. За його словами, Москва нарощує використання агентів впливу. Він зазначив, що Росія запропонувала своїм агентам впливу увагу ЗМІ, політичну підтримку, ексклюзивні бізнес-можливості і в одиничних випадках фінансову допомогу.

Раніше в липні командувач підрозділом зі спецоперацій Сил оборони Естонії полковник Рихо Юхтегі заявив газеті Politico, що російська армія дійсно може дійти до столиці Естонії Таллінна за два дні, проте там військових чекає неминуча загибель. Також він висловив упевненість, що для успішного опору Росії Естонії необхідний внесок кожного жителя країни.

На початку червня колишній президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес висловив думку, що Росія може втратити контроль над рядом міст країни, якщо Москва вирішить атакувати Естонію. «Звичайно, Росія може атакувати Естонію, але незабаром після цього вона може втратити навіть Омськ і Томськ, не кажучи вже про Санкт-Петербург. Вони про це пам’ятають», — заявив Ільвес.

Поделиться публикацией