ГЕНШТАБ ПОРЕКОМЕНДУВАВ НА ПОСАДУ КОМАНДУВАЧА КОРПУСОМ МОРСЬКОЇ ПІХОТИ ГЕНЕРАЛ-МАЙОРА Ю. СОДОЛЯ

30 січня атестаційна комісія Генштабу ЗСУ розглянула кандидатури на керівні пости в новій структурі управління – Корпусі морської піхоти ВМС. Комісія порекомендувала призначити на пост командувача КМП генерал-майора Юрія Содоля, який на даний момент займає посаду заступника командувача десантно-штурмовими військами. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов.

За словами журналіста, проект КМП ВМС був розроблений з ініціативи начальника відділу морської піхоти командування ВМС полковника Сергія Тартаковського. Він припускав розгортання на основі структури управління берегових військ створити структуру за натовським штатом і функціоналом. Управління берегових військ було доукомплектовано, і не мало в своєму складі фахівців з планування застосування та підготовки військ. Структура берегових військ начебто і невелика – бригада і окремий батальйон морської піхоти, артилерійська бригада і реактивно-артилерійський полк, але участь на фронті і на різних маневрах постійне, необхідно повноцінне керування, звичайно, бажано сумісне зі штатом НАТО.

Тартаковський отримав таке завдання, так як пройшов навчання в штабному коледжі морської піхоти США, на початку 2000-х був начальником штабу 1-ї бригади морської піхоти, потім був одним з наставників Центру підготовки офіцерів для багатонаціональних сил в складі НАТО при академії оборони в Києві. Парадоксально, але після розробки свого проекту Тартаковський, який також прибув на проходження атестаційної комісії, навіть не був до неї допущений.

Коли проект КМП потрапив в Генштаб начальство вирішило його вдосконалити. І створити відразу нову структуру з генерал-лейтенантською посадою на чолі. А це означає, що посади заступників стануть генерал-майорськими.

«Наскільки доцільним є створення нового штабу з такими генеральськими посадами при загальній невеликій чисельності військ? У діючих частинах вже зараз серйозний некомплект особового складу», – зазначив головний редактор Цензор.НЕТ, додавши, що розгляд рішення атестаційної комісії ГШ Вищою атестаційною комісією Міністерства оборони очікується наступного вівторка.

 

Поделиться публикацией