ГЕНШТАБ ЗСУ ПРОВІВ НАЦІОНАЛЬНІ ВИПРОБУВАННЯ БРОНЕТЕХНІКИ

З 19 по 24 грудня Генеральним штабом ЗСУ проводилися офіційні порівняльні випробування нових і модернізованих зразків автомобільної та бронетанкової техніки. За результатами комісія ЗСУ має надати пропозиції щодо подальшого постачання на озброєння українській армії кращих з представлених броньовиків.

 

В демонстраційних показах взяли участь чотири зразки трьох виробників: спеціальні броньовані автомобілі «Варта» і «Новатор» від ТОВ «Українська бронетехніка», бойова броньована машина «Дозор-Б» від Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. А.А. Морозова та україно-польський бронеавтомобіль Oncilla (модернізований «Дозор-Б») від ТОВ «Науково-виробнича компанія «ВК Система».

Випробування були розділені на три етапи.

 

На першому, що проходив 19 – 20 грудня на випробувально-демонстраційному полігоні «АвтоКрАЗ», дозавантажені до заявленої виробниками повної маси машини демонстрували можливості з подолання основних перешкод:

Варта Новатор Дозор-Б Oncilla
«Піщана ділянка» шириною 6 м, довжиною 34 м, глибиною піщаного шару 1 м пройдено з 1-ї спроби пройдено з 1-ї спроби пройдено з 1-ї спроби пройдено з 1-ї спроби
«Косогір» з поперечним ухилом 200 і довжиною 15 м пройдено з 1-ї спроби пройдено з 1-ї спроби пройдено з 1-ї спроби пройдено з 1-ї спроби
«Басейн» брід глибиною 0,8 м пройдено з 1-ї спроби пройдено з 1-ї спроби пройдено з 1-ї спроби пройдено з 1-ї спроби
«Вертикальна стінка» висоту 0,5 м взято з 1-ї спроби висоту 0,5 м взято з 1-ї спроби висоту 0,4 м взято з 2-ї спроби висоту 0,4 м взято з 5-ї спроби
«Пагорб висотою 10 м» ділянка з ухилом 12%: пройдено з 1-ї спроби пройдено з 1-ї спроби пройдено з 1-ї спроби пройдено з 1-ї спроби
«Пагорб висотою 10 м» ділянка з ухилом 20% пройдено з 1-ї спроби пройдено з 1-ї спроби пройдено з 1-ї спроби пройдено з 1-ї спроби
«Пагорб висотою 10 м» ділянка з ухилом 60% (310) пройдено з 1-ї спроби пройдено з 1-ї спроби не пройдено не пройдено
«Залізничний насип» заввишки 0,7 м, на який встановлений фрагмент залізничної колії; висота від основи насипу до верху рейок 0,9 м пройдено з 1-ї спроби пройдено з 1-ї спроби відмова долати перешкоду пройдено з 2-ї спроби

 

Як повідомили ІА «ОПК» на підприємстві «Українська бронетехніка», за підсумками першого етапу СБА «Варта» і «Новатор» впевнено пройшли випробувальну трасу, повністю підтвердивши заявлені тактико-технічні характеристики, а «Дозор-Б» та Oncilla продемонстрували гірші показники прохідності.

Другим етапом, 21 грудня, став марш за маршрутом м. Кременчуг – с. Тетерівка Житомирської області. Загалом, під супроводом військової служби правопорядку колона демонстраційних зразків подолала 520 км по шосе. Гарні показники експлуатації під час руху по шосе показали всі автомобілі.

Третій етап випробувань пройшов 23 – 24 грудня на полігоні Десантно-штурмових військ, де машини тестувалися в умовах, максимально наближених до екстремальних польових, проходили практичну перевірку ергономічності десантних відділень за участю військовослужбовців Десантно-штурмових військ, а також демонстрували вогневі можливості.

Коло танковою дорогою довжиною 8 км пройшли всі демонстраційні зразки. «Дозор-Б» та Oncilla мали труднощі під час проходження підйомів на піщаних ділянках, потребуючи додаткового часу на калібрування тиску в шинах. СБА «Варта» і СБА «Новатор» подолали трасу без зауважень.

 

На переконання директора «Української бронетехніки» Олександра Кузьми, «Варта» і «Новатор» можуть ефективно виконувати свої завдання за будь-яких умов, тож виробник готовий ритмічно постачати армії сучасну та надійну українську бронетехніку.

На завершення демонстраційного показу автомобілі обладнували 12,7-мм кулеметом НСВТ з 600 патронами, а екіпаж отримував по 600 набоїв до автомату АК-74. Машини виконували по 2 пристрілювальні стрільби по контрольно-вивірених мішенях, далі, в рамках заліку, – стріляли з вогневого рубежу. З двох спроб «Дозор-Б» влучив раз, Oncilla – жодного разу. Обом автомобілям рекомендовано допрацювати систему наведення. Також, з метою перевірки зручності ведення вогню з десантного відсіку броньовиків, в рамках етапу виконувалися фронтальні стрільби з бійниць з короткої зупинки.

У четвер, 26 грудня, на полігон прибув заступник секретаря РНБО генерал-майор Сергій Кривонос, який особисто оглянув демонстраційні зразки і заслухав висновки комісії ЗСУ.

Такі порівняльні випробування мають стати основою прийняття рішень Міністерством оброни і силовими структурами України щодо вибору базової бронемашини для виконання певних завдань.

Поделиться публикацией