ГЕНДИРЕКТОР ТОВ «ДОЛЯ І КО. ЛТД» Л.ТАТАРИНЦЕВА: ВІРНІСТЬ ВИБОРУ РАДІОЗАСОБІВ MOTOROLA ДЛЯ ЗСУ ПІДТВЕРДЖЕНО ДОСВІДОМ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ПРОТЯГОМ МАЙЖЕ П’ЯТИ РОКІВ ВІЙНИ

З початком війни на Донбасі питання забезпечення задіяних в бойових діях частин і підрозділів українських силових структур — ВСУ, МВС, СБУ, ДПСУ, — надійними засобами зв’язку знову вийшов на перший план. На відміну від подій в Криму, в рамках «гарячої фази» АТО витік інформації, перехопленої обома сторонами по каналах зв’язку, дозволяв наносити попереджувальні вогневі удари і досягати переваги на полі бою.

Проста закупівля і поставка волонтерами навіть великого числа комплектів переносних радіостанцій іноземного виробництва проблеми не вирішувала, була необхідність більш ґрунтовного, комплексного підходу до організації на території України власного виробництва захищених і стійких до перешкод мобільних радіостанцій. У цій ситуації дивовижну оперативність і далекоглядність виявив приватний сектор, зокрема, українське ТОВ «Доля і Ко. ЛТД », підприємство, яке є платиновим партнером корпорації« Motorola Solutions» та стало виключним постачальником засобів та обладнання радіозв’язку силам оборони держави.

Саме цьому присвячено розмову редакції ІА «ОПК» з генеральним директором приватної компанії «Доля і Ко. ЛТД» Ларисою Татаринцевою.

Радіозасоби Motorola

Ларисо Анатоліївно, коли в ЗСУ надійшли перші радіозасоби Motorola? До початку війни?  

В травні 2014 року.

Скільки було продано загалом радіостанцій Motorola для ЗСУ?

Вся інформація про  закупівлі  в 2014, 2015, 2016 роках публікувалась спершу в «Віснику державних закупівель», а потім на платформі «Прозоро».

Мова йде переважно про які моделі? DP4400, DP4800, DP4801, DM4600, Либіді?

Моделі і комплектація радіостанцій також оприлюднювалась.

Які переваги і недоліки УКХ-радіозасобів Motorola, що використовуються в ЗСУ?

На мою думку, тема використання цифрових радіостанцій підрозділами ЗСУ не повинна обговорюватись  в засобах масової інформації. Перш за все, виходячи з питань,  які відносяться до сфери національної безпеки та оборони. Можу впевнено стверджувати, що вибір даного обладнання був правильним, що вже підтверджено досвідом експлуатації даного обладнання протягом тяжких майже п’яти років війни. Дане обладнання кодифіковане  та застосовується арміями країн НАТО. Трансфер технологій, який став можливим завдяки  тісній співпраці  нашої компанії (протягом  останніх 24 років) з корпорацією «Моторола Солюшинс» (США), надає нам можливість розвивати засоби радіозв’язку, систему в цілому  та здійснювати системну інтеграцію  в інтересах  наших Замовників, надавати конкурентоспроможні пропозиції на витратні матеріали (АКБ, антени та інші позиції), гарантуючи при цьому безпечність та надійність рішень.

Система військового зв’язку

Які є проблеми системи військового зв’язку ЗСУ? Як ви бачите ситуацію з вибором УКХ-радіостанцій для ЗСУ (Aselsan-Harris-Elbit)?

Мені  дуже подобається книга Нассіма  Ніколаса Талеба «Антикрихкість», і в контексті Вашого питання  хочу процитувати позицію автору, яка збігається з моїм підходом. Автор радить завжди бути «раціональним», у випадках які стосуються прийняття важливих рішень. Не варто спілкуватись з вченими, які в своєму житті не зробили нічого значущого, не варто дослухатись порад людей, які можуть лише радити, але  відповідати за свою цінну пораду, або вимогу ніколи не будуть. Ми ніколи не зможемо побачити шкоду, або користь від того чи іншого  рішення за короткий період часу. Прийде час, і все стане зрозуміло.  С свого боку мрію, щоб українська армія використовувала системи зв’язку, розроблені українськими інженерами.

 

Сервісна підтримка та навчання

Чи надає ТОВ «Доля і Ко, ЛТД» технічну телефонну підтримку військовим користувачам радіостанцій?

Кожен наш виріб  містить всі необхідні реквізити компанії для зворотного зв’язку. Нам пишуть, ми допомагаємо звичайно. Стільниковий зв’язок в цьому випадку не використовується.

Чи здійснюється підприємством ремонт радіостанцій? Ремонт якої складності, в які терміни?

Звичайно здійснюється. Ремонтними роботами займаються сервісні інженери. У нас є одна доба для  проведення ремонту будь-якої складності.

Чи мають місце проблеми з імпортом комплектуючих?

Деякі комплектуючі ми імпортуємо самі, більшість купуємо у українських  компаній, які спеціалізуються на імпорті. Важливу роль в даному процесі відіграє своєчасно зроблені прогнозні замовлення. Час постачання деяких комплектуючих — шість місяців.

Чи здійснює підприємство навчання особового складу на радіозасоби Motorola? Якщо ні, то хто здійснює?

Так,  спеціалісти нашої компанії в плановому порядку проводять навчання наших замовників.

На скільки на вашу думку військовослужбовці фахово використовують радіозасоби Motorola?

Це питання до замовника. Зі свого боку  ми всебічно сприяємо забезпеченню підготовки кваліфікованих спеціалістів МО. Міністерство має у своєму складі декілька спеціалізованих навчальних закладів з підготовки кваліфікованих військовослужбовців.  Найбільший внесок у підготовку особового навчального складу (викладачів) цих навчальних закладів  наша компанія  зробила у 2014-2016 роки.

Шифрування

Такого поняття, як майстер-ключ для засобів зв‘язку виробництва Motorola не існує в принципі. Радіостанція не має в своєму складі передвтановлених  ключів. Всі ключі вводяться оператором перед використанням радіостанцій за призначенням. Стійкість зв‘язку який забезпечують радіостанції виробництва Motorola до «зламу» визначається застосованими криптоалгоритмами та властивостями ключових даних які вводяться оператором,  згенерованих спеціальним пристроєм у псевдо-випадковій послідовності.

В чому суть питання з передачею ДССЗЗІ ключа 256 біт до Motorola?

Ви ймовірно запитуєте про передбачений законодавством процес надання експертних висновків Державною службою спеціального зв’язку  та захисту інформації України  щодо реалізації криптографічних алгоритмів в тих чи інших  об’єктах  експертизи? Якщо так, то  навпаки виробник обладнання надає до ДССЗЗІ документацію та сам, або через свого партнера надає  можливість відбору зразків для здійснення такої експертизи. Законодавчо виписана процедура проведення експертизи  передбачає яким чином, згідно до яких методик проводиться відбір зразків, які документи необхідно передати та інше. Після перевірки надається висновок, який підтверджує, або спростовує факт правильної реалізації заявленого криптографічного алгоритму та довжини ключа.

Чи присутнє в питанні шифрування зв’язку радіозасобів Motorola явище майстер-ключа? Він знаходиться у ЗСУ чи ТОВ «Доля і Ко, ЛТД»?

Повторюся: такого поняття як майстер-ключ для засобів зв‘язку виробництва Motorola не існує в принципі. Можливо мається на увазі проведення державної експертизи алгоритму шифрування AES256 (довжина ключа 256 біт), який використовуються в радіостанціях виробництва компанії Motorola. ДССЗЗІ провела державну експертизу щодо коректності реалізації криптоалгоритму AES256, що використовується в радіостанціях виробництва Motorola, та видала відповідні позитивні експертні висновки. В ході експертизи компанія Motorola надала експертам ДССЗЗІ всю необхідну інформацію щодо особливостей реалізації та застосування зазначеного криптоалгоритму. Зазначений криптоалгоритм є відкритим міжнародним стандартом шифрування, який не передбачає використання майстер-ключа як такого. На даний момент AES256 вважається стійким криптоалгоритмом стійкість якого забезпечується застосованою схемою шифрування, стійкістю використаних ключових даних та періодичністю їх (ключів) зміни.

Поделиться публикацией