В УКРАЇНІ СТВОРЕНО ВІТЧИЗНЯНИЙ ПРОТИТАНКОВИЙ ГРАНАТОМЕТ

Наприкінці квітня на одному з полігонів у Дніпропетровській області розпочались випробування вітчизняного станкового протитанкового гранатомету “Ланцея”, повідомляє Український Мілітарний Портал. Його розробник та виробник – компанія ТОВ «Рубін-2017», про що його директор повідомили у себе на сторінці у Facebook.З опублікованих матеріалів можна зробити висновок, що “Ланцея” (латиницею lancea – давньоримський спис) є копією радянського станкового протитанкового гранатомету СПГ-9 “Спис”, що був прийнятий на озброєння в 1963 році.Він має ряд модифікацій:

— Десантний гранатомет СПГ-9Д (індекс ГРАУ — 6 Г7)

— Модернізований гранатомет СПГ-9М (індекс ГРАУ — 6 Г13)

— Модернізований десантний гранатомет СПГ-9ДМ (індекс ГРАУ — 6 Г14)

— Модифікації з нічним прицілом ПГН-9 (індекс ГРАУ — 1 ПН52) — СПГ-9Н, СПГ-9ДН, ЗПГ-9МН і СПГ-9ДМН

Також на основі СПГ-9М було створено 73 мм гладкоствольну гармату 2А28 «Грім», яка увійшла до комплексу озброєння бойової машини піхоти БМП-1.

СПГ-9 “Спис” призначений для ураження танків, самохідно-артилерійських установок та інших броньованих цілей, а також для знищення живої сили і вогневих засобів противника.

Під час випробування “Ланцея” була присутня комісія з офіцерів Міністерства оборони України, наукових співробітників та розробників гранатомету. Як повідомляється – випробування відбулись успішно.

СПГ-9 знаходиться на озброєнні Збройних Сил України, Національної гвардії та Державної прикордонної служби, де активно використовується з початку протидії російській агресії на Донбасі. Після підписання Мінських домовленостей це найпотужніша зброя яку можуть використовувати сторони відповідно до мирних угод.

 

 

 

Поделиться публикацией