В УКРАЇНІ РОЗПОЧАЛИСЯ ВИПРОБУВАННЯ НОВОГО АРТКОМПЛЕКСА

Міністр оборони України Степан Полторак анонсував випробування унікального комплексу управління вогнем артилерії «Оболонь-А», який на 30-40% підвищить можливості артилерійських підрозділів ЗСУ. Про це Полторак повідомив під час візиту на Львівське державне підприємство «ЛОРТА».

«Сьогодні ми приступаємо до державних випробувань унікального комплексу управління вогнем артилерії «Оболонь-А». Це дуже потрібний комплекс для ЗС України, який на 30-40 відсотків підвищить можливості наших артилерійських підрозділів. Він буде більш мобільним та ефективним, підвищить можливості вогневого ураження противника, а також живучість екіпажів», — повідомила прес-служба Міноборони 3 травня.

Полторак зазначив, що при виробництві комплексу використовувалися переважно комплектуючі українського виробництва. Після успішного завершення цих випробувань комплекс буде прийнятий на озброєння і почнеться його серійне виробництво. Міністр оборони зазначив, що «Укроборонпром» збільшить фінансування Одеського авіаційного заводу до 300 млн гривень. На заводі проводять ремонт і модернізацію літаків Л-39 і розвідувальних вертольотів Су-24МР, модернізація яких не здійснювалася з радянських часів.

Львівське державне підприємство «ЛОРТА» (Львівське об’єднання радіотехнічної апаратури) представило комплекс автоматизованого управління артилерійським дивізіоном (батареєю) «Оболонь-А» на виставці «Зброя та безпека 2017».

Цей проект є вкрай важливим і необхідним для української армії, яка вже не перший рік очікує на завершення розробки, проведення випробувань та початок серійного виробництва.

Комплекс «Оболонь-А» включає в себе:

— машину командира дивізіону (1В25-2)

— машину начальника штабу дивізіону (1В26-2)

— машини командира батареї (1В25-1)

— машини старшого офіцера батареї (1В26-1)

Всі машини можуть випускатися як на гусеничному ходу (для самохідної артилерії) так і на колісному (для причіпної артилерії) шасі.

Фактично це автоматизована система управління нового покоління і високого інтелектуального рівня. Вона забезпечує у реальному масштабі часу комплексування бойових підрозділів з усіма видами далекої і ближньої розвідки, прийом і обробку даних про десятки цілей.

Машина начальника штабу дивізіону (1В26-2) на колісному шасі (КраЗ) на «Зброя та безпека-2017».

Комплекс «Оболонь-А» в автоматизованому режимі здійснює управління рухом підрозділу на марші, розгортання з маршу батарей (вогневих засобів) на довільних вогневих позиціях. Комплекс управління вогнем дивізіону може одночасно обробляти інформацію відразу про десятках цілях, працюючи з власними і доданими наземними і повітряними засобами розвідки, а також з інформацією від вищого начальника.

«Оболонь-А» дозволяє у автоматичному режимі здійснювати планування вогню, передачу цілевказівок кожному вогневому засобу, розгортання бойових машин з маршу і відкриття вогню за декілька секунд.

Прив’язка здійснюється відразу після зупинки для заняття позицій. Через термінали на вогневих засобах розрахунки отримують цілевказування і дані для стрільби, через них же на машини управління передається інформація про стан самих вогневих засобів, боєкомплект тощо. У разі необхідності зміна вогневої позиції проводиться швидко, до нанесення противником удару у відповідь.

Так, наприклад, машина старшого офіцера батареї 1В26-1 повністю виконує усі розрахунки і артилерійські завдання, які повинні проводитися для підготовки стрільби батареєю. Для цього у машині є п’ять комп’ютеризованих робочих місць. Комп’ютери сучасні, захищені, шведського виробництва, а програмне забезпечення вітчизняне — розробка фахівців «Львівського науково-дослідного радіотехнічного інституту».

При розробці виробів і блоків машин комплексу «Оболонь» використана сучасна елементна база провідних зарубіжних виробників. Окрім захищених комп’ютерів, це також і мікроконтролери, мікропроцесори, програмовані логічні матриці, цифрові і аналогові мікросхеми, сучасні елементи індикації, активні напівпровідникові елементи і т.п.

 

Важливим компонентом машин є комплексна система топогеодезичної прив’язки, яка складається не тільки з засобів супутникової навігації, а й з високоточної інерційної системи оригінальної розробки, ядром якої є гірокурсовказувач американського виробництва. Зв’язок між машинами забезпечується як у голосовому, так і у телекодовому режимах – завдяки сучасним радіостанціям, що здатні працювати в умовах радіоелектронної боротьби

 

Застосування комплексу «Оболонь-А» навіть без змін дальності і точності стрільби самих артсистем може підвищити ефективність вогню дивізіонів і батарей у 2-5 разів.

Звісно, такий приріст можливостей забезпечує цій розробці і експортний потенціал, включно з іншими вітчизняними розвідувальними системи, які забезпечують необхідними даними «Оболонь». Зокрема, це комплекс звукометричної розвідки «Положеніє-2», комплекс радіолокаційної розвідки «Зоопарк-3», безпілотні літальні апарати, які використовуються для розвідки та корегування вогню артилерії.

До складу КАУ «Оболонь-А» входить машина управління артилерійським підрозділом на гусеничному шасі.

Машина управління артилерійським підрозділом на гусеничному шасі — є командно-спостережним пунктом артилерійського підрозділу і призначена для використання в комплексі автоматизованого управління артилерії.

Машина управління входить до складу комплексу автоматизованого управління (КАУ) артилерійським дивізіоном (батареєю) «Оболонь-А» у складі автоматизованої системи управління тактичної ланки ракетних військ і артилерії (РВіА).

 

До складу КАУ «Оболонь-А» також входять машини управління підрозділами двох типів:

— машина командира дивізіону 1В25-2

— машина командира батареї 1В25-1

Машини управління 1В25-2 та 1В25-1 забезпечують управління бойовими діями дивізіону/батареї у взаємодії з машинами начальника штабу дивізіону 1В26П-2 та старшого офіцера батареї 1В26-1.

Може випускатися як на гусеничному ходу (для самохідної артилерії) так і на колісному шасі (для підрозділів причіпної артилерії).

Машина управління артилерійським підрозділом забезпечує автоматизоване виконання наступних основних завдань:

— збір даних про артилерійські підрозділи;

— отримання бойових розпоряджень, наказів від старшого артилерійського командира;

— доведення планових вогневих завдань, бойових розпоряджень підрозділам дивізіону (батареї);

— безперервне визначення координат власного місцеположення, дирекційних кутів орієнтирних напрямків, топогеодезична прив’язка командно-спостережного пункту;

— ведення розвідки спостереженням, вимірювання дальності та напрямку, визначення координат цілей противника;

— управління підготовкою вогню по цілях, пристрілювання різними способами, визначення установок для стрільби;

— управління веденням вогню по цілі, колонам, видам загороджувального вогню, коригування вогню.

До складу КАУ «Оболонь-А» також входить машина начальника штабу дивізіону на колісному шасі (1В26П-2).

Машина начальника штабу дивізіону на колісному шасі (1В26П-2) — призначена для розміщення штабу артилерійського дивізіону, який у взаємодії з командирськими машинами 1В25-1, 1В25-2 та машинами старших офіцерів батарей 1В26П-1 забезпечує управління бойовими діями дивізіону.

Призначена для використання у комплексі автоматизованого управління (КАУ) артилерійським дивізіоном (батареєю) у складі автоматизованої системи управління тактичної ланки ракетних військ і артилерії (РВіА).

Машина начальника штабу дивізіону (1В26П-2) входить до складу комплексу автоматизованого управління артдивізіоном «Оболонь-А».

Може випускатися як на колісному шасі (для причіпної артилерії) так і на гусеничному ходу (для самохідної артилерії).

Машина 1В26П-2 забезпечує автоматизоване виконання наступних основних завдань:

підготовка стрільби та управління вогнем дивізіону, в тому числі:

визначення установок та інших даних для стрільби дивізіону;

проведення метеорологічної підготовки;

управління вогнем дивізіону, коригування вогню;

збирання і оброблення розвідувальних даних;

ведення радіаційної і хімічної розвідки;

підтримання зв’язку з пунктом управління старшого артилерійського командира та підрозділами дивізіону (батареї);

архівування і документування вхідних і вихідних повідомлень;

водіння колон.

Машина начальника штабу дивізіону 1В26П-2 обладнана виносним комплектом ВК-2, який функціональне резервує засоби оброблення, управління та зв’язку машини і роботу управління вогнем батареї на винесеному пункті.

Крім того, до складу КАУ «Оболонь-А» входить машина старшого офіцера батареї на гусеничному шасі (1В26-1).

Машина 1В26-1 (старшого офіцера батареї на гусеничному шасі) — є рухомим пунктом управління артилерійською батареєю, озброєною артсистемами типу 2С1, 2С3, 2С5, 2С19.

Призначена для використання у перспективному комплексі автоматизованого управління (КАУ) артилерійським дивізіоном (батареєю) у складі автоматизованої системи управління тактичної ланки ракетних військ і артилерії (РВіА).

Машина 1В26-1 старшого офіцера батареї (СОБ) входить до складу комплексу автоматизованого управління артдивізіоном «Оболонь-А».

Також може випускатися на колісному шасі — для артилерійських підрозділів причіпної артилерії.

КАУ «Оболонь-А» це автоматизована система управління нового покоління і високого інтелектуального рівня. Під час розробки блоків машин комплексу використана сучасна елементна база провідних світових виробників.

Поделиться публикацией