В УКРАЇНІ РЕАЛІЗУЄТЬСЯ ТРЬОХЕТАПНА ПРОГРАМА СТВОРЕННЯ ДРОНІВ-ПЕРЕХОПЛЮВАЧІВ

З 2025 року українські дрoни-перехоплювачі почнуть уражати “Шахеди”. Оборонно-промисловий комплекс України працює над створенням декількох окремих систем, які будуть знищувати дрoни різного типу. Безпілотники дальнього радіуса дії, винищувачі чи балістичні та крилаті ракети – перевага Росії в небі «ламає нам шию», як нещодавно сказав виданню BILD український офіцер. «Знищення російських аеродромів західним озброєнням Україні заборонено. Тому уряд у Києві вважає себе штучно послабленим Заходом», – розповідають у BILD.

Саме тому українські інженери та їхні західні союзники працюють над інноваційними рішеннями цієї проблеми. Альтернатива, над якою Україна наразі наполегливо працює: безпілотники-«антидрoни», які мають зупинити російські розвідувальні безпілотники.

У BILD пояснили три етапи розвитку цієї зброї проти безпілотників: Етап 1: Квадрокоптери-камікадзе; Етап 2: Безпілотники-камікадзе літакового типу; Етап 3: Дрoни проти баражуючих боєприпасів типу Shahed.

Перший етап в Україні вже активно реалізується. Малі безпілотники перепрограмовані так, що їх можна використовувати не для розвідки чи атаки наземних цілей, а для повітряного бою. «Щотижня невеликі українські безпілотники таранять близько 50 російських безпілотників-розвідників і навіть збивають більші безпілотники-камікадзе росіян», – розповіли у Bild.

Проте проблема з невеликими квадрокоптерами полягає в тому, що вони можуть пролетіти лише невелику відстань, тому російські літаки-розвідники можуть втекти від них.

Тому на другому етапі в Україні розробляють так звані «перехоплювачі», тобто безпілотники з нерухомими крилами, які можуть слідувати за російським супротивником на відстані до 60 кілометрів на висоті до чотирьох кілометрів.

На третьому етапі мета України та її партнерів – створити «вбивць шахедів», які зможуть перехоплювати та знищувати ірансько-російські дрoни дальньої дії Shahed. «Щоб вони були ефективними, вони повинні мати швидкість не менше 200 км/год і великий радіус дії (принаймні 200, а краще 500 кілометрів). Ціна теж грає роль», – зазначили у Bild.

За інформацією BILD, Україна сподівається увійти в третю фазу своєї програми боротьби з безпілотниками не пізніше 2025 року.

Поделиться публикацией