В УКРАЇНІ МАЄ БУТИ ЦЕНТРАЛЬНИЙ ОРГАН ВИКОНВЧОЇ ВЛАДИ З ПИТАНЬ ОПК – ЗАСТУПНИК СЕКРЕТАРЯ РНБОУ

В Україні обов’язково потрібно створити центральний орган виконавчої влади (ЦОВВ) для реалізації державної оборонно-промислової політики.

Таке переконання в інтерв’ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» висловив заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони України генерал Сергій Кривонос.

За його словами, такий орган потрібен в тому числі для координації та регулювання розподілу випуску оборонної продукції. Це розподіл потрібен не тільки в межах виконання державного оборонного замовлення, а й загалом, в тому числі, і розподілу виробництва оборонної продукції на експорт, уточнив чиновник.

С.Кривонос зазначив, що є декілька версій створення ЦОВВ і вибір однієї з них потрібно вивчити і детально обговорити. Він також висловив переконання, що потрібно обережніше дивитися на дозвіл на дозвіл імпорту іноземних озброєнь і військової техніки. «Якщо дозволимо абсолютно неконтрольований імпорт, то можемо легко знищити свої напрацювання в оборонній промисловості», — поінформував заступник секретаря РНБОУ.

Водночас генерал Кривонос визнав, що «інколи ми мусимо купувати, оскільки потреби ЗСУ та інший військових формувань існують нагальні, а часто вітчизняна оборонно промисловість неспроможна оперативно забезпечити ці потреби».

Крім того, С.Кривонос зазначив, що для України варто намагатися створити ситуацію, коли будуть забезпечені умови приходу іноземних компаній і імпорт оборонної продукції перетвориться ліцензійну зборку. Зокрема, він повідомив, що сьогодні Україна стає більш привабливою для західного світу і, навіть такі потужні американські компанії як Harris i Boeing готові розглянути умови для приходу в Україну.

Співбесідник агентства також висловив переконання, що в Україні потрібно змінити систему кредитування для підприємств оборонної промисловості. Треба зробити її більш привабливою для підприємств, вважає він. Генерал висловив думку, що при здійсненні експорту оборонної продукції з України не варто узгоджувати ціну на оборонну продукцію – підприємці самі розберуться в питанні ціноутворення на власну продукцію.

Говорячи, про ідею наглядової ради ДК «Укроборонпром» реалізовувати землі державних підприємств ДК «Укроборонпром» в межах проведення реструктуризації цих підприємств і потім використовувати ці кошти для розвитку підприємств і озброєнь, генерал Кривонос зазначив, що слід детальніше вивчити питання, у який спосіб реалізовувати ці землі або надлишкове майно. «Ми вже мали суттєві проблеми з Фондом державного майна, і є приклади затягування по часу реалізації таких підприємств, тому варто вивчити і можливо вдосконалити механізми реалізації таких надлишкових земель, які будуть вивільнятися в рамках реструктуризації та приватизації оборонних підприємств», — зазначив заступник секретаря РНБОУ.

Він також зазначив додав, що загалом оборонну реформу потрібно проводити в межах загального оборонного планування держави. Зокрема, за його словами, нині створюється Стратегія національної безпеки, далі  буде вивчене питання застосування ЗСУ, і в межах підготовки державних програм розвитку ЗСУ та розвитку озброєнь і військової техніки будуть чітко визначені потреби ЗСУ у озброєннях військової техніки, і з цими потребами треба узгоджувати саму оборонну реформу.

Поделиться публикацией