В УКРАЇНІ З’ЯВИВСЯ ПЛАН КАРДИНАЛЬНОЇ РЕФОРМИ ОПК

Стали відомі подробиці масштабної реформи ОПК в Україні, в результаті якої в державі має з’явитися нове міністерство ОПК та агентство з розвитку оборонних технологій. Трансформація має відбутися менш, ніж за півтора роки. 

в Україні створюється міністерство, яке буде займатися проблемами оборонної промисловості. Його нинішня – Міністерство розвитку стратегічних технологій та інновацій. По-друге, будуватися воно має якраз на базі того департаменту Мінекономіки, де сьогодні працює близько 70 осіб. По-третє, до структури нового міністерства мають увійти ДК «Укроборонпром», Державне космічне агентство України, Державний науково-дослідний інститут інформатизації та моделювання економіки, а також окреме державне підприємство Павлоградський хімічний завод, що займається виробництвом палива для новітніх ракет.

На сьогодні є ідея, щоб цим всім керував віце-прем’єр міністр – міністр згаданого міністерства. Як вважають розробники, це дасть високий рівень представництва ОПК в структурі виконавчої влади. Вперше в історії країни створить єдиний центр прийняття управлінських рішень щодо оборонної промисловості, тобто реалізації військово-промислової політики. Крім того, ОПК стане суб’єктом на рівні уряду. І все це прискорить його розвиток.

Що правда, що розвиток цей можна забезпечити лише шляхом внесення змін в низку законів, а також прийняттям деяких нових. Серед найбільш критичних та актуальних – це внесення змін до Закону України «Про особливості управління об’єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі» (в частині зміни принципів управління підприємствами ОПК) та до Закону України «Про корпоратизацію підприємств». А також прийняти окремий закон – про особливості перетворення підприємств ОПК та космічної галузі.

Нарешті, дуже важливий, а може, найважливіший елемент реформи –забезпечення розвитку технологій. Зокрема, передбачено прийняття урядової постанови щодо утворення Агентства передових оборонних дослідницьких проєктів. Власне, його утворення, як і створення самого міністерства, передбачене президентським Указом №59 від 27 лютого 2020 р. Але лише тепер, коли карантин и коронакриза на фініші, за це спробували взятися серйозно.

Загалом показово, що проєкт кардинальної трансформації ОПК народився в РНБО (він був досконально розроблений апаратом РНБО за участю ряду експертів, в тому числі, недержавних). Що ж до термінів, то передбачається, що нове міністерство запрацює через три-п’ять місяців, а потім ще 12 місяців триватиме перехідний період. Саме під час річного другого етапу реформи має з’явитися Агентство передових оборонних дослідницьких проєктів – на базі Державного науково-дослідного інституту інформатизації та моделювання економіки.

Експерти вважають, що це реально може стати наймасштабніша реформа оборонної промисловості за всю новітню історію України. Звісно, дуже важливо хто саме буде організовувати цю реформу, тому що від особистості в нашій державі залежить дуже багато. Є й низка питань, які має розв’язувати новий віце-прем’єр міністр.

Поделиться публикацией