В УКРАЇНІ ВИПРОБУВАЛИ НОВИЙ ДРОН-КАМІКАДЗЕ

В Україні відбулися пройшли випробовування нового дрону-камікадзе, здатного наносити точечні удари по бронетехніці та вогневих точках противника. Дрон має назву «Грім» ST-35 (експортна назва Silent Thunder), і є розробкою НВП «Атлон Авіа».

Як повідомив 7 березня Центр військових досліджень (militaryresearch.org.ua), це новий український ударний безпілотний авіаційний комплекс, призначений для ураження цілі методом самознищення. Він також може бути класифікований як «літак-снаряд», «баражуючий боєприпас» (loitering munition), або «дрон-камікадзе».

Під час випробовування боєприпас в автоматичному режимі піднявся в повітря, здійснив супровід цілі, імітацію пікірування на неї, відокремлення бойової частини від коптера та повернувся на стартовий майданчик. Цього разу посадка здійснювалася із парашутом. Але реальний бойовий варіант дрона-камікадзе оснащений парашутом не буде.

 

Цей дрон призначений для ураження цілей на великій глибині в закритих позиціях з мінімальною шкодою для мирного населення та навколишніх об’єктів цивільної інфраструктури. Окреме застосування може мати місце у випадках, коли ворог свою техніку чи артилерійські батареї розташовує у житлових кварталах, серед будинків, як це має місце на Донбасі.

Мультикоптер (мультиротор) вертикально піднімає боєприпас на висоту 500 м, після чого той від’єднується та прямує в район цілі; сам коптер піднімається далі на висоту близько 1000 метрів і залишається у повітрі, виконуючи роль ретранслятора сигналу. На такій висоті він здатен підтримувати стійкий зв’язок з баражуючим боєприпасом на відстані до 30-40 км.

В носовій частині боєприпасу розташований оптико-електронний блок наведення, який за необхідності змінюється інфрачервоний.

Оператор бере участь у знищенні об’єкта виключно до моменту, коли ціль виявлено та підтверджено – надалі комплекс працює автономно: сам апарат обробляє відеосигнал та автоматично коригує траєкторію до моменту влучення в ціль.

Технічні характеристики (моделі «Грім» ST-35)

Крейсерська швидкість: 120 км/год

Час у повітрі: 60 хв

Ефективна робоча висота: 800-1200 м

Радіус дії: 30-40 км

Злітна вага: до 10 кг

Бойова частина: 3,5 кг

Типи бойової частини:

термобарична

кумулятивна

осколково-фугасна

Ймовірність ураження цілі: 0,95

Кругове відхилення: до 2-3 м

Розрахунок: 3 особи

Поделиться публикацией