В РФ НЕБАГАТО ШАНСІВ У ДРУГОМУ ЕТАПІ ВІЙНИ, ПЕРЕДУСІМ, НЕ ВИСТАЧАЄ РЕЗЕРВІВ – ОЧІЛЬНИК ЦДАКР

Про це в інтерв’ю Gazeta.ua розповів директор аналітичної організації «Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння» Валентин Бадрак.

 

«Росії бракує людського потенціалу. Ті, хто прийшли бої на півночі України, дуже пошарпані. Багато хто потребує лікування і психологічної реабілітації. Серед особового складу все менше мотивації йти в наступ. Навіть прихована мобілізація не дає результату. Хочуть набрати людей з досвідом. Намагаються рекрутувати тих, хто звільнився після 2012 року. Але з цим проблеми. Наприклад, в усій Ленінградській області таких назбирали 400 резервістів. Потрібен час, щоб так-сяк доукоплектувати батальйонно-тактичні групи для війни на Донбасі. Росіяни не змогли залатати дірки за рахунок військ з Вірменії, з окупованих частин Грузії, не вдалося залучити найманців з Сирій і Лівії. Прибула дуже невелика кількість, а не 40 тис. бійців як обіцяв Володимиру Путіну сирійський диктатор Башар Асад. Ніхто не хоче йти на бійню. Не хочуть люди ставати «гарматним м’ясом». Глава Чечні Рамзан Кадиров береже теж своїх. Не вдалося набрати нові приватні військові компанії на зразок ПВК «Вагнера».

Другий аспект — потреба поновити управління військами. Події в Чорнобаївці, коли російські війська 15 разів отримували удари по своїй техніці на тому ж місці — свідчення браку нормального військового управління. Відсутність у командирів критичного мислення, адекватного розуміння ситуації тих, хто керує на місцях підрозділами чи більшими групами. Щоб новий глава воєнної кампанії, генерал Олександр Дворніков, увійшов в курс справ, потрібен час.

В оглядачів багато скепсису, що вдасться змінити ситуацію за рахунок нового керівника. Хоча вибір з вищих офіцерів був логічний. Дворніков має досвід і високе звання. Його називають «сирійським м’ясником» за те, що «прославився» бомбардуванням мирного населення, не цурався хімічної зброї. Людина без принципів. Тому можна очікувати найгіршого.

Третій аспект — техніка. Потрібно відновити запаси зброї. Існує багато документів, які здобула українська розвідка, про нездатність російської оборонки виконувати держзамовлення. Зокрема, ремонтувати і модернізувати техніку, виведену з ладу під час війни.

Ракети «Кинджал» чи «Калібр» Росія взагалі вже не може виробляти, бо через санкції немає західних комплектуючих. Вони виявилися нездатні виробляти дрони-камікадзе, як-то «Ланцет».

Від своїх дронів відмовляються на користь китайських квадрокоптерів Mavic-3. А на «Орлани» чіпляють дешеві камери для розвідки. Це свідчить, що в них багато проблем зі зброєю.

Також експерти зауважують, що замість стратегічних крилатих ракет Х-101 і Х-555, розпаковують застарілі радянські ракети Х-35 і Х-59.

Не кажу про танки і військову техніку. «Уралвагонзавод», який їх виготовляв, закрився в перші дні війни через брак комплектуючих.

Зрозуміло, в Росії багато старої радянської техніки. Можна передбачати, що будуть використовувати старіші зразки. Намагатимуться брати великою кількістю техніки і особового складу.

Щодо безпосередніх цілей війни, то битва за Донбас готується, зокрема, так довго, бо Путін коливається. Досі не вирішив, що йому потрібно, відповідно до наявних сил і засобів, якщо в нього є правдиві дані. Вірогідно, Росія намагатиметься не так просунутися, як закріпитися на рубежах, які вдалося зайняти. Зокрема, закріпити «сухопутний кордон» з Донбасу до Криму. Але для його оформлення слід взяти Маріуполь. А це їм за сім тижнів не вдалося. Якщо до 9 травня Путін не візьме Маріуполь, можна буде казати, що не вирішив питання другого етапу війни. Можна говорити про його перманенту поразку».

Поделиться публикацией