В РОСІЇ ПОКАЗАЛИ НОВИЙ ПІДВОДНИЙ ГЛАЙДЕР «МОРСЬКА ТІНЬ»

Військово-морський флот Росії може поповнитися підводними апаратами нового типу — так, у Санкт-Петербурзі продемонстрували прототип новітнього та нібито невійськового малошумного підводного безпілотного глайдера «Морська тінь»; офіційно заявлено, що новий апарат призначений виключно для вивчення морів і океанів, а також нафторозвідки. Відео випробувань апарату вийшло на російському пропагандистському телеканалі «Звезда».

Глайдер переміщається не за рахунок поворотних гвинтів, а за рахунок зміни плавучості — змінюючи центр тяжіння за допомогою баластних цистерн, він занурюється, або піднімається на поверхню. Зовні «Морська тінь» нагадує торпеду. Швидкістю, до речі, нова розробка Росії похвалитися не в змозі.

«Швидкість його до двох вузлів, але за рахунок низького енергоспоживання він може досить довго, до декількох місяців, перебувати на своїй позиції, пересуваючись по прямій або перебуваючи у якомусь районі», — заявив представник компанії-розробника.

При цьому кілька таких «Морських тіней» можуть об’єднуватися у зграю, що запускається та керується єдиним центром, роль якого може виконувати підводно-надводний дослідницький апарат «Тінь». У такій конфігурації апарат ідеально підходить на роль безшумного напівстаціонарного розвідника. Втім, розробник все-таки запевняє у невійськовій спрямованості апарату — так, на «Тіні» не передбачено місця під озброєння або підвісну апаратуру.

Нагадаємо, раніше з’явилася інформація, що американські літаки протичовнової оборони отримали можливість виявляти раніше «невидимі» для них атомні підводні човни російського військово-морського флоту.

У грудні минулого року активність підводних човнів РФ у Середземному морі й Атлантичному океані була найвищою з часів «холодної війни», що викликало занепокоєння у країн-членів Альянсу. У зв’язку з цим у НАТО заявили про готовність створити командний штаб, який координуватиме роботу Альянсу в Атлантиці та логістику в Європі.

Нагадаємо, у липні 2015 року президент Росії Володимир Путін затвердив Морську доктрину Росії, розраховану на 20 років. Особливий акцент у ній зроблено на атлантичному й арктичному напрямках.

Поделиться публикацией