В ПОЛЬЩІ ПРЕДСТАВИЛИ ПРОЄКТ МОБІЛЬНОЇ СИСТЕМИ ПРОТИПОВІТРЯНОЇ ОБОРОНИ

Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) представила проєкт мобільної системи протиповітряної оборони сухопутних військ здатний діяти проти широкого спектра повітряних загроз. Комплекс розроблений у рамках проєкту SONA, щодо створення мобільних систем ППО малої дальності.

Про це 20 жовтня ц.р. повідомив портал Ukrainian military pages, посилаючись на польський мілітарний портал Defence24.

Система має забезпечувати прикриття підрозділів танкових ті механізованих військ у всіх видах бойових дій, під час маршу, та при стаціонарному розміщенні.

Основою для SONA мають стати готові рішення, такі як самохідний зенітно-ракетний комплекс SPZR Poprad, корабельна система озброєння OSU-35, самохідна зенітна система ZSU-23-4MP Biała, переносні зенітно-ракетні комплекси Grom і Piorun, радари ZDPR Soła і Bystra (перший польський радіолокатор АФАР/AESA) та набір пристроїв радіолокаційної системи ідентифікації «свій-чужий» (IFF).

Велике значення має також технічний та технологічний досвід у сфері протиповітряної оборони, набутий під час реалізації проєкту гусеничної зенітно-артилерійської установки PZA Loara, призначеної для захисту підрозділів танкових та механізованих військ. Цей комплекс був випробуваний і поставлений на озброєння 10-ї бронетанкової кавалерійської бригади.

Через те, що компоненти системи SONA мають рухатись у порядках механізованих і танкових військ, вони будуть розміщені на високомобільних шасі, що вже використовуються польською армією, зокрема на колісних БТР Rosomak та шасі САУ Krab (К9). Обидві платформи користуються хорошою репутацією в армії. Тип шасі для компонентів системи буде узгоджений із замовником, щоб забезпечити високу мобільність.

Бойова машина комплексу розміщена на базі гусеничному шасі К9 оснащена двома 35-мм скорострільними гарматами з програмованими снарядами, РЛС, а також чотирма зенітними керованими ракетами (PRH) Piorun.

Колісне шасі менш вантажопідйомне, тому замість двох 35-мм гармат ця версія отримає лише одну, спрощену систему виявлення цілей, але такий же набір зенітних ракет.

Крім бойових машин, в PGZ спроєктували командні машини, мобільні станції попереднього виявлення цілей (СВЦ), а також носії лазерної зброї.



 

 

 

 

 

Поделиться публикацией